Followers

Wednesday, November 30, 2011

gerakan si kecik..

Selamat pagi semua....
alhamdulillah aku sekarang dah pregnent 20 minggu ++ a.k.a 5 bulan lebih la...
dulu aku selalu risau kenapa aku tak pernah rase ape-ape dalam perut..
kadang tu rase macam tak mengandung pun...
dengan perut tak berapa nak besar ~mommy dia jer terlebih besar..huihui...~
tapi sekarang alhamdulillah aku dah dapat rase sesuatu di dalam perut aku nie...
pertama kali rase tu buat aku tersenyum sorang-sorang...
bila letak tangan kat perut terus dia diam...hihihi..
memang aku akui aku jarang bercakap dengan my baby nie sebab aku tak pandai nak cakap macam mane...
maybe sebab tu baby merajuk dengan mommy dia kot...huhuhuhuh..sedihhhh...
xpe la janji dia dh bergerak..boleh rase pergerakkan dia walaupun aku tak tahu dia duk tendang ker, main gendang ker or buat ape tah dalam perut mommy dia nie...
syukur sangat pada-Nya kerana memberi rezeki yang takde bandingan nie...Aminn..


note:- kawan-kawan, macam mane kita nak cakap dengan baby kita nie yek...???

Monday, November 28, 2011

~Alhamdulillah....~

Selamat hari Isnin semuaaa....
mesti ramai yang tengah bercuti kan...
almaklum la semalam kita sebagai umat Islam menyambut tahun baru Maal Hijrah...
so hari nie cuti berganti la yek...
tapi aku tak cuti la...
aku kerja seperti biase hari nie coz ofis aku kerja nie, takde ambil sume cuti yang Malaysia kasi...
hanya pilih cuti-cuti tertentu ajer... sodihhhhhhh...
tapi takpe la, datang keje takde buat keje jugak, bosan...
macam takde mood nak buat... ye la orang lain cuti kita kena kerja...
walaupun pada dasarnya memang ade kerja kena buat dan nak ke hantar pada 30/11 nie, tapi biar la...
sempat kot..harap2...hahhaaha
pagi tadi biase la sebelum start keje tu, layan internet dulu kan...
aku pun pergi la login Maybank2u aku tu, sajer nak tengok ade berapa duit dalam akaun tu padahal memang dah tahu dalam akaun tu ade berapa hinggit jer...
gaji belum masuk lagi..tadi baru dapat cek, nanti petang nak bank in kan..
dalam mase 3 hari bru clear duit tu...tapi kalu maybank 2 1/2 hari dah clear..
bila dh login tu terkezutttt ai tau, tengok-tengok duit dalam akaun bank tu ade 2 1/2 ganda dari duit gaji aku...
aikk duit ape pulak nie kan...mane tahu ade org baik hati masukkan duit tu kat akaun bank ai tu..seronok tau...dah la sekarang nie tengah sengket..
pastu teringat la duit KWSP...ye memang duit tu dah..COMFIRM...
sebab xkan ade yang baik hati nak kasi duit sebanyak tu tetiba kan..
so aku pun login KWSP punya akaun, tengok baki semasa penyata 2011..memang baki berkurangan...
then aku tengok pulak pada status pengeluaran aku...DILULUSKAN dia tulis kat situ...
wahhhh Alhamdulillah, akhirnya duit tu dah diluluskan...
sebenarnya duit nie adalah duit untuk deposit rumah...
cepat betul pihak KWSP uruskan sume nie, sebab aku summit semua dokumen tu pada 21 Nov 2011, then aku cek kat maybank2u tu, duit tu pihak KWSP bank in kan pada 24 Nov 2011..
hanya ambil masa 3 hari jer...diorang cakap dalam masa 2 minggu baru duit tu diluluskan...
takpe la janji duit tu dah dimasukkan...syukur,,so sekarang boleh la planning nak beli cat warna ape, pagar rumah nak design mcm mane...perabot mesti la beli yang baru sebab yang lama dah nak hancur...sukanya akuuuu... ~ewah2 sukanya...macam la banyak benar duit yang ko dapat tu Pn Nurul wei...~
tak kisah la banyak ke tak janji aku GEMBIRA ok...hahahaha..

TAPI yang jadi kemusykilan aku pulak kenapa yang husben aku punya tak masuk lagi yek...
sebab aku summit hari dan waktu yang same jugak..
ye la beli rumah atas nama suami isteri, so bila nak kuar kan duit nie kena gi sekali...
sebab ada satu dokumen tu dia nak yg original..
ehmmm heran jugak aku nie...
jangan kate yang husben aku tak diluluskan sudah...
kita tunggu esok macam mana, kalu takde tanda-tanda duit tu masuk nanti suruh husben aku tu tel pihak KWSP tanya macam mana...

kat sini aku nak share macam mana PERTAMA KALI nak kuar kan duit KWSP untuk kawan-kawan yang INGIN or SUDAH  membeli or membina rumah pertama k..

1) Borang pengeluaran KWSP (boleh ambil kt KWSP jer)
2) 1 keping fotostat IC
3) Muka depan penyata bank or buka bank (pihak KWSP nak no akaun nak masukkan duit tu nanti)
4) SNP dokumen (Surat jual beli rumah )
5) Surat kelulusan loan daripada pihak Bank (bank yang kita wat loan tu la yek, cth saya buat CIMB bank)
6) Surat pengesahan pembelian rumah daripada Pejabat Tanah (Surat nie kena push lawyer sikit la, surat nie la dia nak original tau, sebab takut ade penipuan terjadi, if beli rumah atas name suami isteri kena summit sekali sebab pembelian bersama)

So itu jer la yang kena buat...
if takde ape-ape masalah dalam masa 2 minggu pengeluaran tu dah diluluskan...

lagi satu nak share, beli rumah nie untuk deposit rumah mesti kena pakai duit kita dulu baru la boleh kuar kan duit KWSP tu...
itu yang aku tahu la...
sebab dia mesti nak dokumen 4, 5 n 6 seperti yang aku cakap tu...
if takde dokumen tu sume pengeluaran duit takleh buat..
macam aku nie lambat buat pengeluaran KWSP sebab rumah yang aku beli tu pemaju bankrup so banyak prosuder kena buat nak dapat kan surat pengesahan daripada Pejabat Tanah tu...
padahal aku dah sign SNP tu bulan 6 lagi...
loan bank pulak lulus bulan 4 hari tu...
so hampir setahun jugak la nak settle pasal rumah nie tau..
kalu macam korang yang beli rumah yang takde masalah , insyaallah cepat la boleh wat pengeluran tu sume...
ohh ye, sebelum aku lupa, pengeluaran PERTAMA jer pihak KWSP kredit ke akaun kita... selepas nie if kita nak buat pengeluaran SETERUSNYA dia akan terus kredit ke bank yang kita nak settlekan loan rumah tu...

ok la tu jer nak share...
if ade ape2 nak tanya boleh jer..
ape yang aku tahu boleh jer aku tolong..
kalu nak suggest lawyer pun aku boleh tlg...

Wednesday, November 23, 2011

Minyak YUYI CAP LIMAU tak HALAL...???

tengah-tengah duk chat dengan member kt FB duk bercerita barang baby dia ade cakap yang minyak YUYI tu tak halal sebab ade kandungan ba.alif.ba.ya dalam tu... aku sendiri pun tak pasti sebab aku baru jer dengar citer nie...so nak tanya la kawan-kawan blogger sume betul ker minyak YUYI nie tak halal...???? betul ker?? konfius aku nie... aku suka bau n guna minyak YUYI tu, bau dia wangi jer... anak-anak buah aku dari kecik sampai dah sekolah pun still kakak-kakak aku guna minyak YUYI nie pada mereka... so pada blogger yang ada maklumat pasal benda nie share-share la yek...