Followers

Tuesday, April 30, 2013

Aish Besday Party...

Salam...
Selamat hari Selasa sume. Semalam bizi sikit, banyak tender nak kene buat, so hari nie baru sempat nak hapdate. Semalam bosan mengadap ke tender tu sume hari niep pun kena mengadap lagi. Tapi dalam duk bizi pun, sempat jugak aku usyar Fb n blog kengkawan. Benda wajib tu, kalu tak buat rase macam tak tenang pulak hidup nie. Hahhaha... Melampau kan. Btw esok cuti kan. Yahoooo... Selamat hari pekerja semua yek. Kejap jer dah masuk bulan Mei, bulan kelahiran aku tu. Korang jangan lupa yek.

Ok, entry hari nie nak citer pasal besday Aish anak Erin, Sabtu lepas. Aku kuar rumah dalam kul 2 macam tu la. Gi makan dulu sebab memang dari pagi tak makan so perut kena isi dulu. Bukan pe, takut tersesat kan lewat pulak sampai, berdisko la perut aku dan Daaliyaa nanti.

Lepas dah isi perut sume, aku bertolak ke besday Aish tu. Otw nak gi, aku kol Wawa nak tanya dia jadi gi tak. Sebab sebelum kuar rumah tu aku dah sms Anis, nak tanya dia jadi gi ke tak. Kalu jadi aku nak follow dia sekali, tapi dia cakap hasben dia tak sihat. So, aku pun teringat kat Wawa, tu terus kol wawa, tanya dia dah bertolak belum sebab aku nak follow dia sebab aku tahu dia duk Bangi jugak, kalu dri rumah dia nak gi Shah Alam mesti lalu ikut Puchong. Masa kol tu dia nk kuar rumah dah, pastu dia pun tak pasti ikut jalan mane, katenya lalu ikut highway Elite. Elite..?? Aku nie tak tahu nama highway nie sume, so aku cakap takpe la, aku gerak dulu, kalu sesat nanti aku kol dia balik macam mane. Nak gi ke Bukit Jelutong tu aku memang tahu la, sebab dah pernah gi dulu, tapi nak cari rumah Erin tu takut sesat. Rupanya jalan yang aku lalu tu la highway Elite, tapi terbiase panggil PLUS sebab jalan tu kan boleh nak gi Ipoh, Jb sume. Dari Puchong aku kuar exit USJ tu jer.

Kuar tol Bukit Jelutong, aku isi minyak dulu, pastu Wawa sms dia cakap dia pun lalu ikut Puchong tu jugak. So aku cakap kat dia, aku tunggu dia kat Petronas betul2 lepas tol BJ tu. Dalam 10/15 minit macam tu Wawa sampai, terus je aku follow dia. Lucky aku tunggu dia, kalu tak memang aku pun sesat jugak la. kalu ikut map Erin kasi nampak macam senang tapi kalu aku gi sendiri memang tak jupe. Sampai tu terus dapat parking, so kami terus masuk kat tempat event tu.


sementara tunggu Wawa, posing dulu ambil gambar...

Sampai tu, memang tak ramai orang lagi, sebab kami sampai awal, kul 3.40 macam tu la kot. Pastu mak Erin kot tegur, dia tanya ni kawan Erin ker suami Erin, mase tu Erin kat atas lagi, ade marhaban kot sebab  dia buat sekali kenduri aqiqah+besday+naik rumah. Buat serentak, tu yang si Erin memang sibuk sikit.

Sementara tunggu Erin turun, kami ape lagi, makan2 la dulu. Macam2 ade, kalu boleh sume nak makan tapi sebab aku datang dengan Daaliyaa jer, so agak payah nak ambil makanan dan nak makan, mne nak pegang Daaliyaa lagi, mane nak makan lagi. Tu pun nasib Wawa dan husben dia banyak tolong...hihihi.. Tq korang...

Duk tengah2 makan, Erina pun sampai. Ape lagi menyembang la kitaorang sume. Tapi time nie Naila dan Daaliyaa dah meragam dah, tengok pool + playground yang de kat rumah Erin tu. Time Erina makan, Wawa n husben bawak Naila main dulu kat p/g tu. Aku pulak duk layan Daaliyaa sambil sembang2 dengan Erina.

Lama jugak la aku lepak kat besday parti Aish tu, kul 6 lebih baru balik. Daaliyaa n Naila siap mandi pool jugak. Masa duk melayan anak2 dara mandi pool, blogger Nadia mai tegur aku, aku memang tak perasan langsung, bila dia sebut nama anak dia Saif baru aku teringat. Al-maklum la, anak lebih glemer drp mak2nya...kikikiki... Sori tau Nadia, saya memang tak perasan awak, mujur la awak kenal saya. Tapi memang sebelum tu, Erina dah cakap awak macam blogger mase awak tengah nak gi ambil makanan, rupanya memang betul la. Hihihihihi....

Acara bergambar memang wajib untuk blogger kan tapi sori la gambar tak boleh nak upload ah. Hanya 2 gambar tu jer boleh, mengong ke ape blog aku nie pun xthu la. Nanti kalu blog nie kembali normal aku upload gambar tu sume. Sape yang de follow aku kat FB maybe dah tengok gambar sepanjang event tu.

Ape2 pun, memang seronok jupe korang walaupun dengan Erin memang tak leh nak sembang lame2. Terima kasih Erin sebab jemput saya yek...

Untuk Aish, Selamat Ulangtahun Kelahiran dear. Be a smart boy. Semoga menjadi anak yang soleh seperti mommy dan daddy Aish inginkan. Amin...


P/s:- rugi tak dapat tengok Aish potong kek... Duk melayan si Bunga mandi pool punya pasal..hohoho


Thursday, April 25, 2013

Daaliyaa :- Ini budak kannnnnnn....

Anak dara nie kan kalu senyum menawan jer... [poyo jer mak puji anak sendiri]
 Bukan nak puji anak sendiri, tapi memang Daaliyaa nie murah sikit senyuman dia...
Bila tengok dia senyum cair je jiwa hati aku nie dan juga orang sekeliling dia mungkin...
Aku pun senyum tak semenawan dia...hohoohoho..
Budak-budak memang senyum comel jer kan walaupun xde gigi sekali pun, ce orang tua yang senyum tapi xde gigi, boleh bayang kan tak macam mane...??? kikikikikiki....
Buruk benor rupanyakan...hahahaha..
Meh kita tengok senyuman menawan hati kalbu ku ini...

gambar repeat kalu tak silap aku






dia punya senyuman lebih comel daripada bondanya nie...walaupun sampai meleleh air liurnya...hohohoh







 see, baru jer senyuman yang sinis..pun dah menawan hati aku dan kamu-kamu jugak..
betul tak...??? [mak yang perasan memang macam tu..kikikiki]



repeat gambar semalam..sebab gambar nie memang nampak comel dan sweet sangat

Apetah lagi senyum nampak gigi macam nie...lagi la cair hati bondanya tengok....
kan..kan..kan...


TAPI......



de tapinya jugak...
Ye la, takkan sume cantik dan comel jer anak kita nie.. 
De jugak part yang kurang comelnya..

Nak tahu part mane...???

Part kalu time menangis la...
Bukan yang jenis menangis biase2 tu, ni jenis yang luar biase...
Boleh naik sawan bonda jadinya....
Korang tak caya ker...
Meh tengok sini, hilang sume dah ke"menawannya" tu...
Takde dah manis senyuman mu itu Daaliyaa, tinggal masam jer...



ok la time nie sebab dia takut dengan bunyi mesin NEB tu...
Padahal bukan sakit pun..
Saje nak test suara la tu...



Ce tengok gambar nie, aku pun tak tahu motif dia menangis...



See....
Nganga ke mulut, seluas-luasnya....
Bingit telinga sume orang dibuatnya...




p/s:- sori la kalu de ter'repeat' gambar lame...hohoohoho

Wednesday, April 24, 2013

Tuesday, April 23, 2013

Daaliyaa dan hadiah...Same jer rupanya...

Semalam gi makan lunch dengan kawan area ofis nie.. Makan kat Giant Usj nie jer..
Lepas makan macam biase la gi cuci mata kat kedai2 dalam Giant tu.
Pastu masuk kedai baby, usyar tengok ape yang menarik.. kawan aku tu berkenan nak beli beg untuk anak dara dia, pastu dia suh aku pilih sekali untuk Daaliyaa..katenya hadiah besday.. mula2 segan jugak la, nak kasi hadiah suh aku pilih... so aku pun pilih beg mcm dia jgk cume design lain...de 2 design jer, satu gegel rambut panjang ikat 2, satu gegel rambut kerinting... so aku pilih la yang same macam anak aku nie hah...


 gegel rambut kerinting....

 same takk...????



23 April 1985 ~ 23 April 2013- Selamat Hari Lahir, Abang

Alhamdulillah, hari nie genap umur laki aku 28 tahun...
Dah makin tua nampak.. 
Tapi lelaki nie makin tua, makin laku iyek dak..??
Lebih lagi kalu yang dah kawen, saham makin tinggi ade la..
Tak leh jadi nie, lepas bersalin nanti kena pasang body la aku nampak gayanya..

Ape-ape pun aku doakan semoga laki aku :-


* Murah rezeki...*
* Panjang umur...*
* Dilindungi yang Maha Esa...*
* Berjaya dengan ape jua bidang yang diceburinya...*
* Menjadi suami, ayah dan anak yang terbaik untuk keluarga...*


*** SELAMAT HARI LAHIR ABANG***
....we love you so much.... 

Monday, April 22, 2013

Weekend Daaliyaa :- Melawat haiwan di Zoo Taiping...

Salam uolss....
Selamat hari Isnin...
Tup tup hari nie dah start keje balik....
Nasib la sume keje dah siap, so boleh ler releks2....
Btw, nak mintak maaf kat mama yaya coz xsempat nak join besday Adelia....
Sori banyak2 tau, nanti kalu de kesempatan kita jupe yek...In syaa Allah...
Actualy, weekend lepas laki aku ajak ikut di gi Taiping lagi..
Last minit plan.. Ingat nak gi cameron tapi tak sempat.. Laki aku de site inspection/test project yang dia buat kat Taiping tu..Project dia kat sana tu dah siap...Kalu takde ape2 hal, minggu nie last la dia kat sana, tu dia ajak kami ikut dia lagi...
Kitaorang gerak hari Jumaat malam kul 12 tgh mlm...sampai Taiping kul 4 pagi...
Sabtu pagi tu aku duk rumah jer... sebab lagi aku gi site, dalam kul 11 tu laki aku datang ambil sebab nak suh aku gi servis kereta, dia nak kena gi site, so dia hantar aku dulu kat servis center tu..Dalam kul 1 lebih baru siap servis, kali nie balik aku balik sendiri jer, laki aku tak ambil...so redah jer jalan yang laki aku tunjuk otw nak gi servis keta tu..nasib jupe jalan balik...Daaliyaa plk dia baik  jer duk kat seat sebelah tu, dah ler xde car seat ape kan... So hari Sabtu tu, mmg xde xtvt sangat sebab laki aku buat test tu sampai ke petang..kami 2 beranak nie tido jer la kejenya kat rumah tu....

Hari Ahad pulak, pagi tu laki aku siapkan report dulu nak kena summit kt consultant... Dalam kul 1 lebih baru kuar rumah, gi makan 2 dulu pastu terus ajak laki aku gi Zoo Taiping... Ingat ahad tu nak gi cameron, tapi bila fikir macam tak syok jer gi rushing macam tu, so aku ajak gi zoo je la...Lagipun, alang2 dah datang Taiping tu, sebelum2 ni tak sempat gi, so skrg ambil peluang la kan...

 muka xcited nak gi zoo...

posing dengan buaya dulu...muka stedi jer time nie...sebenarnya Mc Bunga tu belum perasan ade buaya besar kat sebelah dia tu...

 baru perasan dengan buaya tu, sengih2 nak pegang...nie budak banyak berani wooo...nasib la buaya tipu2 ajer....


jom bonda pun nak gedik same la tangkap gambar...

harga tiket rm12 untuk dewasa..tapi kalu orang Taiping dapat lagi murah rasenya, sebab mase beli tu orang tiket tu tanya datang dari mana...
kanak2 3 tahun ke bawah free....

muka xcited tengok burung..siap nak pegang lagi...sekali burung ngap jari baru tahu....





jenuh ayah nak layan mek bunga sorang nie..kejap nak jalan, kejap nak dukung...ayah penat letak dalam stroller..tapi bila duk dalam stroller macam2 la aksinya...

buaya tembaga...banyak lagi haiwan lain, tapi aku malas nak tangkap gambar sebab mengah mak buyung nie jalan pusing zoo...aku ajak laki naik tren tapi d tak mau...katenya nanti mudah aku nak bersalin...sampai sekrang lenguh betis aku nie...

dah habis pusing zoo, isi perut mek bunga pulak [ayah+bonda jgk]..sebab tengah hari orang makan dia sibuk nak tido...ayah yang suap, 1 suap masuk mulut anak, 3 suap masuk mulut ayah...kalu ayah suap, memang comot la ini budak...hohhohho...

so tu jer la xtvt weekend kitaorang...kul 6 ptg gerak balik Puchong..Otw balik tu hujan lebat giler..jalan pun jadi jem.. 2 kali de xcident sepanjang perjalanan balik semalam...

Friday, April 19, 2013

~Hadiah untuk Daaliyaa~

Nie jer aku beli untuk Daaliyaa sempena hari lahirnya baru-baru ni,..
Tu pun beli time lunch hour tadi kat dalam Mydin Usj tu jer...
Bukan emas, bukan berlian, bukan diamond..
Walaupun harga emas tengah murah, tapi takpe la, banyak benda nak pakai duit sekarang..
Mane siapkan rumah, nak sambut baby baru lagi...
Nak cakap takde duit tipu la kan, kan Allah tarik rezeki pulak...
Tapi utamakan yang penting dulu...
Dan yang paling penting, emas berlian bukan ukuran kasih sayang kita....
Insyaallah, de rezeki beli la emas untuk dia...hihiihihihi...
Lagipun dia budak lagi, daripada beli emas pastu hilang or kena curi ke, baik masuk dalam saving dia...
betul tak...?? ayat wat sedap jer....hahahahha
 
 

.....loket "D" for Daaliyaa....

Kawan-kawan Daaliyaa....

Daaliyaa pun de kawan tau...
Tapi kawan dia lebih besar pada dia la...
So bukan kawan buli dia, dia yang buli kawan2 besar dia tu...

 Ni la kawan-kawan dia...
Sume anak India..
Tinggal sebelah menyebelah ramai India, so dapat la kawan India...
Abang naik basikal, dia pun naik basikal jugak..
Berebut nak tolak Daaliyaa.. 
Seronok la dia orang duk melayan... 
Siap bye bye kat aku lagi...
Pastu bila cakap dengan Daaliyaa pun dalam bahasa tamil..
Nanti besar pandai la Daaliyaa cakap tamil...



 Kakak Rubini tak silap aku name budak nie...

Ni adik Rubini tu, tak ingat name ape...
Tapi dia la yang suka sangat layan Daaliyaa....
Pantang aku kuar, mesti tanya Daaliyaa mane...
Daaliyaa pulak kalu anak2 India nie nak dukung, takde nak nangis pun..
Suka ade la...
 

~terbaru dari saya~

Dah lama tak tepek gambar anak dara sorang tu.... 
Ni gambar terbaru cukup2 setahun umur dia....

Kalu bakal mak mentua tengok gambar nie terus reject....
Aku sikat elok2 rambut dia, pastu tak sampai seminit gini la jadinya..
Dia gi kucar balik rambut dia tu.. 
Dah ler rambut tu ketel...
Macam hantu kak limah dah aku tengokkk...

 Tersengih2 tu bukan sebab aku ambil gambar dia...
Tapi tersengih2 tengok ayah dia balik nak buka pintu rumah...
Ayah dia duk agah dia dari jauh dah tersengih dah dia..
Bak kate orang Trg, "ketik glenya skli" maksudnya tergedik2 la..

Pastu aku paksa tengok kamera, dia buat mulut glebek macam nie..
Elok sangat la tu...
Gerammmm jer ini budak tau......


~Jom jupe baby a.k.a adik Daaliyaa~

Salam Jumaat uolsss....
Alhamdulillah, masih diberi peluang untuk menghirup udara dibumi Allah s.w.t...
Sejak 2 menjak nie asyik citer pasal kakak Daaliyaa jer kan, hari meh kita citer pasal bakal adiknya pulak k..
Hari nie, cukup 29 minggu dalam perut aku nie...
Syukur diberi peluang ke 2 merasai nikmat mengandung walaupun kadang2 tu asyik la mengeluh penat, stress bagai...
Sebenarnya takde niat pun, tetapi as a human, memang begitu sifatnya..Betul tak..??

Cukup 28minggu lepas, aku ade appointment dgn klinik gov untuk repeat scan.
Dah alang2 scan, aku nak tahu jugak la jantina baby kan, mane tahu ade rezeki boleh nampak.
So aku tnya la doktor tu.

Aku :- Dr boleh tahu tak jantina baby..??
Dr :- Boleh, nanti kita tengok ok...
Aku :- Macam mane doktor?? Nampak tak??
Dr :- Nampak macam girl je anak puan nie......
Aku :- ooo ye ker...girl yek.....
Dr :- kenapa???
Aku :- Takde ape, anak first sy pun girl jugak....
Dr :- its k, girl or boy ok jer, janji sihat dan sempurnakan..Lagi pun baby boy sekarang susah nak jaga jugak, lasak pastu bila besar susah nak jangka ape diaorang buat... Kalu dulu2 orang risau nak jaga baby girl tapi sekarang same jer...
Aku :- [Dalam hati, hamboiii doktor nie panjang pulak ceramahnya....] Betul tu doktor, saya pun tak kisah, girl or boy sume ok...dapat girl, takyah saya beli baju banyak2, pakai kakak dia punya jer dulu...hihihiih...

So bila siap scan terus tel laki aku

Aku :- Abg, baby girl la..
Laki aku [L.A] :- mane tahu...baby boy la...
A :- la, girl la..orang dah scan ah..dr cakap girl...
L.A :- bila scan..??? [sebenarnya laki aku tak tahu kot aku ade scan hari tu, kebetulan aku tak bercakap dengan dia dalam beberapa hari tu...tapi pasal anak, terus lupa gaduh2 kecil dgn laki..betul la orang cakap anak pengikat kasih sayang kan...] 
A :- nie, org baru jer balik scan, hari nie kan orang de repeat scan kat KK Batu 14 nie..tadi org tnya dr, laki ke pempuan, dr ckap nampak macam pempuan jer...
L.A :- alah, tu dr cakap..dia pun cakap macam pempuan..baby boy la...
A :- ok, tak caya sudah.....

So, aku pun macam malas nak fikir sangat, tapi kadang tu nak thu tak sabar jugak nak comfrimkan baby girl or boy, pastu duk sembang2 kt fb pasal scan 3D/4D nie...sebab mase Daaliyaa dulu tak sempat nak buat.. Pastu blogger Anis cakap, de satu klinik kat puchong buat scan tu RM80, terus pm dia tnya area mne klinik tu....

Dan semalam, lepas makan aku pun ajak la laki aku gi cari klinik tu... Gi dalam kul 9 lebih, risau jugak takut dah tutup, dah la tak tahu kat belah mane klinik yang Anis cakap tu... Cuma tahu area Aeon Big, Puchong Utama... Kat situ memang banyak klinik, so cari2 jupe la...Senang jer nak cri klinik tu.. satu link dengan kedai TM, Bank Rakyat....

Nasib mase sampai tu, klinik lum tutup lagi..Orang pun tak ramai, terus gi kaunter tnya boleh scan 3d/4d tak.. Nurse situ cakap boleh. Aku siap2 tnya harga lagi...kikiki..ye la nakkan kepastiankan... Tapi semlam walaupun takde orang tp macam lame jugak ah menunggu...Nasib la, bila masuk tu doktor baik dan dia beri keterangan memang detail la... 

Jom kita lihat Adik baby nie nak...kami laki bini teruja giler tengok..almaklum la pertama kali...bila nampak jer muka dia, terus laki bini serenatak cakap, "sebijik macam Daaliyaa" hahahha...time duk scan nie dia tengah tido... pastu mula2 ingat menguap tapi lapar kot, sebab asyik nganga mulut jer...padahal baru jer lepas makan...ayooo kuat makan jugak nie..patut ah aku berselara jer time ngandung nie..ape pun aku bedal... [alah dok ngandung pun makan banyak jugak aku nie...]


video
 ni kalu korang perasan boleh nampak dia punya jantina....


video
baby dongak kepala...


video
mula2 ingat menguap tapi nganga cari makanan kot...hihihi comel jer..


video
 ternganga mulutnya....


video
 tengok kaki dia sampai kat muka...
hamboiii gaya lasak macam kakak Daaliyaa jugak nie...nak masuk kelas ginastik ke???

So, semalam buat scan tu, doktor pun cakap comfirm baby pempuan... Lepas nie bertambah la geng aku nak gi shopping, jalan2...kikikkiki...  Alhamdulillah, baby sume normal.. berat baby sekarang dah 1.4kg, dengupan jantun normal, uri pun dah duk atas, kepala baby pun dah duk bawah..air ketuaban pun cukup.. berdasarkan scan nie, doktor cakap mybe EDD aku 29 jun 2013.... Harap2 sumenya selamat la....

p/s: nama klinik tu. KLINIK SOFEA

Thursday, April 18, 2013

PART 7 :- Kisah terakhir kelahiran Daaliyaa...

Salam... 2 hari takde entry... Sebab minggu nie banyak la pulak tender masuk... So takleh nak curi masa untuk buat entry... Bersambung citer pasal kelahiran Daaliyaa, ni part yang terakhir dimana part yang paling aku ingat, gerun berbanding mase mengerang kesakitan nak lahirkan Daaliyaa iaitu part kena jahit...Ngilu, seriau aku dibuatnya.. Sampai 2 3 malam teringat2 macam mane doktor tu jahit.. Sakit sebelum Daaliyaa lahir, terus hilang bila Daaliyaa keluar tapi sakit jahit nie sampai termimpi2 dan teringat2 aku dibuatnya..

Proses nak jahit memang lama giler wei.. Hampir 2 jam lebih... Laki aku tahu aku bersalin jam 9 pagi, mase tu aku tengah dijahit... Btw lupa nak bagithu, aku kan bersalin kul 7.46 pagi, tapi laki aku tahu aku dah bersalin kul 9 pagi lebih... Sebab mase dia turun ke labour room time aku tengah sakit tu, dia dah tanya kaunter pasal aku, tapi pihak kaunter cakap tunggu dulu sebab doktor dalam LR belum panggil lagi.. So dia tunggu jer la kat lobby depan LR tu. Tunggu punya tunggu, sampai m.i.l aku dah sampai pun belum de perkembangan ape2 lagi, terus m.i.l aku suh laki aku tengok dan tnya  keadaan aku macam mane, ye la dia takut aku nak ape2 kan.. Masa tu mati2 dia ingat aku masih belum bersalin, ye la kalu boleh dia nak masuk n berada disisi aku time aku tengah bersalin tu, tapi bukan rezeki dia untuk melihat nak pertamanya kuar depan matanya sendiri.

Perbualannya kat kaunter LR [ni drp ape yang laki aku citer la] :

Laki aku [L.A] :- Cik, boleh saya tengok isteri saya dah bersalin belum...??
Nurse [kot, aku tak pasti] :-  Boleh, sape nama isteri encik??
L.A :- Nurulhidayat Razali
N :- Oooo, isteri cik dah bersalin dah, meh masuk dalam tengok anak cik... Dia bersalin kul 7.46 pagi lagi... 
L.A :- Aik, kenapa tak panggil saya..saya kat sini dari pagi lagi..dari isteri saya kena tolak masuk LR lagi...

aku tak pasti nurse jawab pe...tapi yang aku tahu terus laki aku masuk ikut nurse tu...

N :- Ni anak cik, cik tengok la jantinanya lelaki ke pempuan....pastu sana tempat ambil wuduk, arah kiblat sebalah sinie, boleh la encik nak azan ke anak iqamat ker....

Pastu laki aku cakap, bila tengok baby dia girl terus tersenyum..tak kisah la boy or girl janji sihat dan selamat sudah... Memang laki aku nk boboi2 tapi dapat gegel pun pun ok juga...Lepas jer laki aku azan dan iqamah bayi tu terus dia nak jupe aku tapi time tu aku tengah duk jahit lagi..Korang bayang kan kul 9 lebih belum siap lagi aku di jahit..macam nak jahit baju kurung pulak....lame bebenorkan...

Berbalik citer kena jahit tu, mula2 jahit, doktor tu siap tetas/buka balik tau jahitan yang dia dah jahit tu.. katanya, dia tergunting terlalu dalam.. Dah la doktor lelaki, mase tu dah xde rase segan ape dah... Mula2 jahit tu memang tak rse sakit, sebab kesan sakit bersalin tu masih de lagi, tapi bila dah siap tetas, tukar peralatan, hilang sume sakit bersalin, tinggal sakit kena jahit jer..

Situasi 1:- Lepas jer bersalin. doktor cuci darah sume, pastu bermula proses nak jahit tempat gunting tu... Mula2 dia check, aku dengar la dia macam mengeluh pastu cakap, kesan gunting tu terlalu dalam... Nak jahit tu, dia de cakap aku dia dh nk mulakan jahitan tu, so aku dalam sedar tak sedar sebab dah penat sangatkan, iye kan aje.. kemudian separuh jalan, dia macam resah aku tengok, dia cakap kat aku kesan gunting tu terlalu dalam, dia tak boleh nak buat sebab takut ade bocor dibahagian tempat kita berak tu a.k.a dubur [sori la, mcm lucah sikit tp tak thu nak tulis ayat mcm mne supaya korang faham k]..Time tu dia panggil nurse [senior kot] tanya doktor mane ade kat area LR tu.. Pastu dia pun de cakap2 kat nurse tu pasal masalah aku tu...

Situasi 2:- Datang seorang doktor lain tapi pempuan la, tengok keadaan aku tu macam mane..Dengar diaorag duk potpetpoet..tak berapa nak faham sangat bahasa doktor nie.. Tapi yang aku ingt doktor pempuan tu cakap, kat kawan dia macam nie "ko tak leh jahit macam nie, sebab kesan gunting tu dalam nanti bocor antara A** dan dubur bahaya..cara jahit nie macam tak kena la..ko kena bukak balik jahitan tu.."... Buka balik..?? Masa dengar buka balik tu, aku dah macam blur..buka balik jahitan..??? xper la, pasrah jer lagi mase nie..sebab malas nak layan dah la aku ngantuk + penat lagi... Bila doktor pempuan tu cakap macam tu, doktor lelaki tu pun bagithu aku " puan, saya kena bukak balik jahitan puan nie, sebab ade masalah sikit yek, tempat gunting tu terlalu dalam la puan, saya mintak maaf yek"..yang aku nie pulak "ooo ye ker..ok la..." pasrah orang nak buat ape pun...Pastu terasa la dia gunting balik  jahitan yang dia dah jahit tu, pastu cuci darah sume, tukar peralatan menjahit sume, sebab darah terlalu banyak...Mase dia duk buat keje2 dia tu, dia sembang2 la dengan aku, dia suh aku berehat dulu...

Situasi 3:- Siap sume tukar peralatan, datang balik doktor pempuan tu... Dia suh doktor tu jahit cara lain pulak, bila dah macam suku jalan doktor tu pasrah, dia cakap memang dia tak boleh buat, pastu dia mintak izin aku nak masukkan jari dia dalam aku d***r sebab nak tengok ade bocor ke tak.. Cuma korang bayang kan , jari orang lelaki masuk dlm kita punya d***r tu, sakit tau, pastu ngilu tuhan saje yang tahu... Pastu dia suh doktor pempuan tu pulak, yang jahit..korang tahu ape doktor pempuan tu cakap " ok meh sini aku try pulak,," ...TRY ok, ape dia ingat aku nie bahan xperimen ker ape...??? Dia buat sekejap pastu dia surrender jugak..tak berani dia cakap, kena panggil pakar jugak... Dalam duk kalut2 tu, ramai pulak doktor yang lain masuk dalam 4 5 orang jugak la...Diaorang ingat nie kelas menjahit ke ape...Pastu duk soksek soksek, aku mase tu dah gelisah dah, penat baring lagi, penat bersalin lagi, skit kne jahit lagi,macam2 ade la... bilik econ pun teresa panas jer..

Situasi 4:- Dalam duk sibuk2 diaorang duk bincang pasal nak jahit tu, datang nurse senior sikit kot, dia suh cuba tukar kedudukan aku pulak...Sudah...Drp duk macam nak bersalin tu, kena letak kaki posisi lain pulak.. kaki kena letak atas stand...Entah ape posisi pun aku tak tahu la, bahasa perubatan nie aku tak tahu sangat... Aku pulak, macam menurut perintah jer la..ye la, kalu nak marah or tak ikut, kita jugak yang sakit n bermasalah nanti..Turutkan aje la.. Pastu, doktor lelaki tu pulak yang sambung jahit, tu pun tak jahit sangat, padan duk cuci darah kuar je pastu dok klebek sana, klebek sinie, macam siang ikan ko tahu...Ngilu giler, nie aku duk taip entry terasa pulak macam mana dia buat tu....

Situasi 5:- Last2 diaorang panggil doktor pakar jgk, bila doktor pakar tu datang, boleh pulak doktor pakar tu cakap, "ape lagi masalahnya, ok la tu awak jahit...btw kenapa posisi pesakit nie tak betul, ape awak buat nie...panggil nurse [senior] suh dia ajar macam mane nak letak posisi kaki pesakit tu macam mane...potpepotpet.." duk membebel kat doktor2 baru tu... Pastu doktor pakar tu sendiri yang jahit...masa tu aku dah keras bontut duk baring..sakit bersalin sume dah hilang... Dah la dari mula2 lagi diaorang jahit hidup2 takde bius ape, aku boleh terasa jarum dan benang kat isi badan aku time dia duk jahit..Bila dah nak jahit lapisan terakhir tu, [yang pasti kat kulit] tu baru dia bius... mase tu memang xde rase sakit ape la sbb dah bius kan,... Last2 baru la kuar aku bersuara dan bertanya pada doktor2 tu bila nak siap..aku cakap la, sakit jahit lebih sakit dari nak bersalin pulak.. Doktor tu cakap, sikit jer puan ..dah siap nie, cuma nak kne check balik takut2 de bocor nanti...Sekali lagi doktor tu mintak izin aku nak, masukkan jari dlam d***r, last check katanya..tapi kali ni jari doktor pempuan...walaupun jarinya lebih kecik tapi, rase ngilu memang tak leh nak bayangkan...Gitu la pengalaman aku kena jahit...kalu teringat jahit tu, rase serik nak bersalin...hohohohohooh....

Dah siap sume, doktor tu duk sembang2 dengan aku, pastu nurse datang suh aku berehat, kalu nak ape2 dia suh tekan button yang dia kasi tu... Dalam sejam kot, aku terlelap, aku tersedar pun sebab rase sejuk sangat.. Aku terus tekan button tu, bila nurse dtg aku mintak tlg dia pakaikan stokin kat kaki aku nie...aku cakap sejuk sangat...Aku tnya lagi, boleh tak aku nak tengok anak aku kan..n aku tnya jgk bila boleh aku naik kat ward n jupe laki aku.. Dia cakap, laki aku memang de tunggu kat sini, nanti dia panggilkan, dia tnya aku, dah kasi susu kat baby belum, aku cakap la belum lagi kan... Pastu, nurse suh aku tunggu dulu, nnt dia bawak masuk baby aku n suh laki aku masuk...

Bila tengok muka laki aku tu, terus rase sebak...dia pun terus cium dahi aku nie..pastu nurse bawak baby masuk, rase macam lengkap sangat sebuah kaluarga kecil kami.... Dalam kul 12 lebih baru naik ward....
Mase tu semua sedara mara dah menunggu...

Lepas bersalin, setengah orang bila baby dah berak dan kencing dah boleh balik, tapi aku kena tahan 3 hari sebab mase aku pregnent aku de jangkitan kuman [GBS], so doktor nak pantau suhu baby macam mane..takut terkena jangkitan mase dia lahir...So far Alhamdulillah, xde ape2...

So berakhir kisah pengalaman aku saat2 aku melahirkan Nur Daaliyaa Rafhanah.....Sori la terlalu panjang citernya, semoga ade la yang sudi nak baca...tapi xde pun xper, sebab nie sebagai satu kenangan melahirkan baby sulung aku....Nanti bila anak2 dah besar, boleh recap balik pengalaman2 nie sume....









Monday, April 15, 2013

Part 6 :- 15 April 2012... Welcome to you Baby....

15 April 2013,

2 pagi, seperti biase nurse datang buat CTG...Tengah2 baring duk buat CTG tu, aku rase nak kencing...Pastu tetiba aku rase macam cecair panas suam2 kuku jer kuar...Aku pelik la, aku rase tak kencing pun lagi, sedang elok mase tu nurse datang nak ambil report CTG tu, terus aku bagi tahu kat nurse pasal air tu..Nurse tengok, dia cakap tu air ketuban dah pecah, so dia suh aku pakai pad dulu.. Sebab air tu akan kuar berpanjangan...Masa air ketuban pecah tu, sekali lagi nurse n doktor cek bukaan jalan tapi masih 3cm lagi...

Lepas jer doktor check, aku terus tel laki aku cakap, air ketuban dah pecah dan suh dia datang jer la hospital sebab takut ape2 terjadikan... Dalam mase air keluar tu, sempat jugak la aku terlelap sebab memang aku ngantuk giler mase tu... Dalam kul 4 lebih, dah mula rase memulas macam nak berak gitu.. [btw aku lupa nak citer dalam entry lepas, mase hari Jumaat yang aku dah mula rase sakit tu lepas check bukaan doktor siap masukkan ubat suh berak, xsempat ape2 terus je rase nak berak ko tahu..hohohoho..sampai tak tertahan2 nak berak tu...] Aku dah terasa macam sesuatu berputar bergerak menekan2 dalam perut nie..macam baby nak kuar sangat dah time tu...Terus tel laki aku cakap dah start sakit macam hari tu, aku tanya dia kat mane mase tu, dia cakap baru nak kuar rumah...

Dalam duk menahan sakit tu, doktor datang ambil darah aku, time tu aku terus request dengan doktor nak ubat tahan sakit. Doktor cakap nanti dia kasi... Tunggu punya tunggu sampai sudah doktor tu tak kasi...hampeh... Dalam kul 5 lebih laki aku naik jupe aku..[btw hospital serdang kasi kalu suami nak naik dalam mase 5 or 10 minit jer kalu bukan waktu melawat].. Mase tu tahap sakit dah 15 minit sekali, duduk tak kena, baring tak kena..kalu dah ko baring macam tu, macam tu la ko rase selasa memang takleh nak tukar2 posisi dah...Time tu duk pegang tangan laki jer la cakap sakit kan...Mase dia nak kuar tu, rase macam tak nak lepas jer...

Kul 6 lebih, sakit semakin menjadi, bukan 15 minit sekali dah, tapi 8 minit sekali...memang tak leh nak tahan dah... Sms kat laki aku cakap sakit sangat2 nie...Mase nie mulut tak lepas berzikir sume... Dalam mase yang same jugak, bakal ibu sebelah katil aku pun duk menahan sakit macam aku jugak..dia lagi la, dari malam lagi duk mengerang kesakitan tu.... Macam aku mengerang jugak, tapi kalu boleh tak nak sampai bunyi satu ward tu kan..cover2 jugak la...kan org cakap hover sangat..hahahhaha...Dalam duk tu mengerang tu, kebetulan bakal ibu duk depan katil aku perasan aku tgh sakit, aku minta tlg dia panggilkan nurse...Nurse datang terus buat check bukaan, tapi bukaan still 3cm...Mase tu Allah saje tahu betapa sakitnya aku duk menahan kesakitan tu...memang zikir tak pernah2 putus la.. Dalam mase tu jugak aku duk tel, sms laki aku suh dia naik atas...Dia cakap nak solat subuh dulu so nanti dia naik..

Betul la orang cakap, sakit nak bersalin nie, lain macam rasenya..Memang tak boleh nak dibayangkan... Sambil tahan sakit sambil tahan menangis... Kul 7 laki aku naik, tengok dia terus pegang tangan dia, cakap kat dia memang aku dah tak tahan sakit nie pastu bukaan still 3 cm, kalu jalan tak buka jugak aku nak oparate jer.. Dia serba salah, katenya banyak risiko kalu oparate...Pastu aku cakap kat laki aku, aku de mintak ubat tahan sakit dengan doktor, tapi sampai sekarang doktor tu tak kasi... Dia pun terus panggil doktor yang bertugas dan bgithu pasal ubat tahan sakit tu, kebetulan pulak mase tu pertukaran shif, so doktor yang laki aku cakap tu doktor lain.. Dia cakap mane boleh makan ubat tahan sakit, sebab memang nak kasi sakit supaya bukaan jalan tu cepat.. Doktor tanya aku, bila last check jalan tu, aku cakap dalam kul 6 lebih, dia pun macam was-was la nak check jalan sekali lagi sebab baru jer checkkan, tapi dah tengok aku duk mengerang sakit, pastu duk cakap dgn laki aku nak oparate, terus dia suh laki aku tunggu luar, dia tarik tirai nak check jalan skli lagi...

Pada masa tu jgak, bakal ibu sebelah aku tu pun doktor duk check bukaan jalan, tapi dek kerana aku nie sakit, tak layan mane dah orang sekeliling... Mase doktor check jalan aku tu, terkejut doktor bila dia check, dh full katenya [time aku type entry nie, meremang bulu roma aku teringat saat2 tu], dah rase membran kepala... Ape lagi kelam kabut la sume nurse n doktor time tu...Dah la bakal ibu sebelah aku tu pun full jugak bukaan dia... So, cepat2 diaorang angkat kami suh naik atas bed troli, dalam pada duk tolak tu, nurse dah pesan siap2 "Puan, jangan teran dulu yek, puan tak boleh bersalin kat sini, kena tunggu sampai labour room, puan sabar ye puan".. Aku nie pulak jenis menurut jer, tahan la sakit tu, padahal dah rase nak berak pun ade time tu tapi fikir baby aku tahan jugak.... Dalam duk kelam kabut tu, mula2 aku nampak lagi kalibat laki aku ikut nurse yang tolak aku tu, pastu aku tengok lgi, dia dah takde sampai la kat labour room tu....

Sampai jer labour romm, dia suh tukar katil pulak..mase tu dah kurang sakit, doktor pulak lelaki time tu, dalam hati nie, aku duk seminggu sini sume doktor pempuan check tp time nak beranak, doktor lelaki la pulak sambutnya..pastu sakit tu datang balik, dalam mase yang same teringat kat laki aku, nak suh nurse panggilkan laki aku tu rase macam takut2...ye la takut nurse, tengah sakit2 pun nak suh panggil laki..aku pun diam jer la..Nurse dan doktor jer la semangat aku time bersalin tu.. Doktor pulak duk pesan supaya teran time sakit jer, guna satu nafas jer... Mase mula2 teran tu tak kuar jugak...pastu sakit tu hilang, simpan tenaga, sakit lagi baru teran... Pastu bila kali ke 3 teran doktor cakap,"puan teran lagi puan, dah nampak kepala baby nie, kesian kat baby puan, teran sekali nafas, curi nafas puan", pastu sakit tu dah xde aku berhenti, cakap kt doktor dah tak sakit.. doktor cakap xper, nanti puan teran betul2 time sakit tau.. Selang beberapa saat sakit tu datang balik, time tu aku cakap kat doktor dah sakit, so doktor sekali lagi bagi semangat kat aku, tengah2 duk teran doktor cakap, dia nak gunting sikit, sebab anak first laluan macam kecik sikit, dan pada mase tu la aku teran sehabis nafas aku macam rase dah tak bernyawa lagi time tu pastu glurp rse sesuatu kuar dari celah kaki aku tu, pastu rase glur2 doktor tarik sesuatu...Alhamdulillah, kuar jugak baby tu, ayat pertama bila baby tu kuar aku dengar nurse tu cakap "Assalamualaikum...," then dgr diaorang duk cakap, besar baby nie. mybe dalam 4 kg nie... Pastu doktor tanya aku, "puan nampak tak baby puan nie, girl ke boy..?? " Walaupun samar2 dah la tak pakai cermin mata, aku leh nampak baby per, sebab tak nampak bird2kan, so aku cakap nampak, baby girl.. terus nurse letak baby tu dekat dada aku supaya, baby tu dengar dengupan jantung ibunya, mase tu aku memang terharu sangat, memang tak dapat nak bayangkan perasaannya... Dan baby tu pandai tau, terus berak bila letak atas badan aku tu, tu la, maknya macam2 makan sebelum bersalin tu..hahahahha...

Maka tepat jam 7.46 pagi, Ahad 15 April 2012 lahir la seorang lagi umat dimuka bumi Allah nie....Alhamdulillah, aku bersyukur sangat2..

Macam dah panjang sanagt kan entry nie... bersambung lagi la... next entry aku citer, proses jahit, bila laki aku dapat tahu...

p/s:- aku 1/2 day hari nie....nak gi cucuk budak satu tahun tu daaliyaa...

Daaliyaa Turn 1..

7.46 pagi 15 April 2012, Alhamdulillah hari nie 15 April 2013 genap setahun usia my little princess NUR DAALIYAA RAFHANAH BINTI NORZAIDI....Bonda dan ayah harap daaliyaa menjadi anak yang solehah dan insan yang berguna dunia akhirat...



Sunday, April 14, 2013

Part 5 :- 14 April 2012

14 April 2012, jam 5 pagi....

Sekali lagi, nurse dtg kejutkan suh gi kat bilik induce.. Doktor nak check jalan katanya.. Bukaan jalan mase tu still 3 cm..Disebabkan labour room masih penuh, so kena la aku duk kat ward tu dulu.. Tapi ok jugak la kan, sebab bila dah masuk labour room org ckap masuk ubat ikut tangan tu lagi sakit..Dah la kita sorg jer dlam tu nanti.. Sampai la ke siang harinya, still takde tanda2 nak bersalin... Suh laki aku blik dulu la, kesian pulak kat dia tido kat lobby tu dah semalaman... Bagi dia berehat dulu, pastu siap request suh beli Mc'D lagi..Siap nak makan Mc flurry oreo lagi... Tapi kecewa sebab bila laki aku dtg dia bawak aiskrim Mc'D yang biase jer.. hohohoho..Terus tel akak aku yang Cheras tu, suh dia pulak bawak aiskrim tu time sesi melawat waktu petang...Bila ptg akak aku dtg bawak tu rase macam wah bestnya...lega tekak nie boleh makan aiskrim tu...hihihihi.. Setiap mase family aku kol, tnya keadaan macam mane, sampai naik bosan aku...Ye la aku belum rase nak bersalin lagi.... Sampai kaklong aku, kena marah sebab dia 2 3 kali sebentar tel, last2 merajuk dengan aku, sbb kena marah..Dia just tanya perkembangan aku melalui akak aku yang duk Cheras tu...hahahahaha.. Kaklong malas dah nak tel aku, nanti kena marah..hahahaha...

Sampai la ke malam takde langsung tanda2 nak bersalin... Mase tu hati aku dah tak keruan dah..takut, berdebar, macam2 rase... Mlm tu laki aku pun tak tido kat hospital dah, aku suh dia standby kat rumah jer... Sebelum tido tu, bergayut tel dengan laki aku, mintak maaf sume la kan..Mintak halalkan makan minum sume..time tu nangis lagi...hohoho...Nak cakap depan2 macam tak terkuar je ayat2 tu sume so tel je la senang..kikikiki.... Dalam mase yang sama, sebelum tido, duk pujuk2 baby dalam perut nie bila dia nak kuar kan...tido dalam tangis la mlm tu...hohohooh

Kul 2 pagi 15 April 2012......

To be continue....


Saturday, April 13, 2013

Part 4 :- 13 April 2012

5 pagi Jumaat 13 April 2012, tengah syok tido, nurse datang kejutkan aku... Dia suh aku gi bilik no 13 ke 3 macam tu ah, dah lupa la... Sebab nak masukkan ubat induce tu.. Lepas cuci muka sume, terus aku menunggu kat depan bilik tu,...tunggu nurse panggil nama dulu...Sementara nama dipanggil duk la sembang2 dengan bakal2 ibu yang kne induce jugak...

Tiba turn aku, berdebor la jgk kan...Al-maklum la, nk kena seluk dulu tgk jln terbuka ke tak...tp kalu tak silap aku dh buka 1 cm..pastu baru doktor masuk ubat tu...doktor pesan jgn kencing dlam 1/2 jam mcm tu la, nak kasi ubat tu masuk betul2 dlm tu...sbb tu b4 kne induce tu nurse suh gi kencing berak dulu..huhuhuh...

Siangnya macam biase la, melangguk kt hospital tu..bosan hokeh... Kul 2 aku kena panggil lagi nak check bukaan jalan kt bilik yg sama mase aku induce pagi tu... Doktor check bukaan dah 2 cm...So nak kena induce sekali lagi la...Tapi dalam kul 5 dah mula rase sakit2... time tu rase macam nak patah pinggang...Tel ma aku kat kg siap nangis2 lagi...laki aku plk tel dia tak angkat..lagi la meraung aku sorg kat katil aku tu, mase tu aku dah siap2 tarik langsir supaya org sekeliling tak tgk aku nangis..hihihi... sakit tu makin lame makin sakit... sampai waktu melawat sesi petang kakak aku yg duk Cheras tu blik keje dia singgah kat aku dulu..time tu laki aku lum dtg lagi...mmg sakit Allah saje yang tahu,,,akak aku cakap tu sakit kesan ubat induce tu..brp kali aku tel kat ma aku kt kg...ye la b4 akak aku dtg tu, aku sorg2 jer dh la time tu waktu melawat, rase sayu la kan kita tengah sakit, tapi xde org yg kita kenal dekat kita...orang lain sume sedara mara dh dtg melawat...berderai2 la air mata aku mengalir..

Tengah2 sakit tu aku teringat minyak selusuh yang ma aku kasi mase dia dtg tempoh hari..aku ambil ubat tu, sapu kat perut pinggang sume kan..Kurang sikit rase sakit...tapi kejap jer la, pastu dtg balik rase sakit tu, duduk tak kena, baring tak kena...akak aku pun tak tahu nak buat macam mne.. pastu akak aku panggil doktor, tp aku lupa mase tu laki aku dah dtg ke belum.. mase doktor seluk nak cek bukaan, bukaan dah 3 cm..so doktor cakap, xperlu buat induce lagi la, sbb jalan dah buka 3cm..just tunggu labour room kosong jer, nnt masuk ubat ikut tangan pulak...[Kalu ikutkan aku patutnya kena 2 kali induce]

Dalam duk sakit tu laki aku datang, time tu terasa hati sangat dengan dia,...Dah la kita sakit, tel tak angkat, padahal dia dah tahu kita dah kena induce kan...Time dia datang aku diam jer, tak bercakap dgn dia, kekonon merajuk...Pastu dia kasi aku air kelapa...Sebab mase waktu melawat sesi tgh hari tu, laki aku dah datang bawak ma dia a.k.a mak mentua aku la...Kan hari tu Jumaat, so dia dtg kejap jer la just bawak makanan tengah hari jer...Sebelum dia balik tu aku dah pesan nnt bila nak dtg petang, bawak air yg de ais..Sebab panas...Tu petang tu dia bawak air kelapa...Lepas minum tu, sakit yag aku rase, makin lame, makin kurang....So boleh la aku baring n berehat...Tapi makin lame, rase sakit tu dah tak rse langsung..rase macam takde ape2 pun...Pelik jugakan..Aku bagitahu la kat diaorangkan.. Baru la mak mentua aku cakap, kan aku minum air kelapa, so air kelapa kan penawar ubat, sebab tu rase sakit yang aku rase tu hilang. Sebab ubat induce tu dah jadi tawar. Sepatutnya tak leh minum la air kelapa bila dah masuk ubat tu, kan ubat tu bertujuan bagi kita sakit supaya jalan cepat terbuka...Mak mentua aku pesan awal2 lagi jangan bagi tahu doktor or nurse aku de minum air kelapa takut kena marah nanti...

Habis waktu melawat, laki aku balik hantar mak dia dulu kat rumah abg dia kat Putrajaya. Pastu dalam kul 9 mlm lebih dia dtg, sebab akak aku dah pesan, takut aku bersalin malam tu.. Ye la jalan dah buka kan, so mungkin cepat la aku bersalin... So laki aku tido la kat area lobby hospital malam tu...

Bersambung...saje nak buat citer ni bersambung supaya banyak sikit entry aku...aku kan pemalas nk buat entry..kikikikiki...

Friday, April 12, 2013

Part 3 :- 12 April 2012

Semalam aku takde post entry sebab 11 April 2012 tu xde citer menarik sepanjang duk hospital tu.. Rutin biase jer la kan seperti hari sebelumnya...

Tengah hari, Khamis 12 April 2012, ade sorang doktor pakar nie buat pemeriksaan kat ward aku tu [Setiap hari doktor pakar berbeza tau tapi kalu doktor pelatih tu mejoriti aku dah kenal la..] Bila sampai turn aku, macam biase la macam2 soklan ditanyanya... Then doktor nie, cuba cadangankan pada aku untuk buat INDUCE..katanya, kandungan aku nie dah matang, so baby pun dah matang... Kan baby aku kurang gerak, sebab tu dia cadangkan supaya aku induce. Katanya lagi, berdasarkan keputusan CTG, scan, jantung baby sume ok, tapi kenapa baby tu kurang gerak kita tak pasti.. Sekurang2nya kalu dia lahir , kita boleh tengok dia depan mata, dia menangis ker, senyum ker sakit ker ape ke kan... So dia suh bincang dengan laki aku dulu macam mane keputusan aku tu...

Biase la aku, soalan aku pada doktor tu, boleh tak saya nak balik...?? Kena marah jer jawapannya..hohooho...Dr cakap sape nak pantau awak kalu awak duk rumah..?? suami awak??? kat hospital nie 4 jam sekali nurse dtg check, so awak tak perlu risau..terjadi ape2 nurse, doktor ade...saya takkan benarkan awak balik...nanti suami awak datang bincang dengan dia..kalu tak pun nanti suh dia jupe saya ok...Hambik ko kena marah..muka mase ni dah nak nangis dah...tp doktor tu marah pun bukan suara yang kuat dan kasart la, slow talk jer...tapi korang tahu jer la, ibu mengandung nie, pantang sikit kena marah ke ape ker mula ah terasa kan..hahaha..padahal doktor cakap pun benda betul...pulak tu mengandung sulung, gitu la gayanya...kikiki...

So, lepas discuss dengan doktor sume, aku pun tel laki aku tu... Dia cakap nnt sesi petang waktu melawat dia akan jupe doktor tu...Petangnya, doktor tu dtg balik kt katil aku nak discuss dengan laki aku pulak...so laki aku pun setuju la kan, benda elok buat ape nak bangkang... aku pulak bila laki dah setuju, aku pun setuju jgk la....


Bila keputusan dah dibuat, doktor tu cakap, aku kne induce kul 5 pagi 13 April 2012....


next entry........

Wednesday, April 10, 2013

Part 2 :- Selasa, 10 April 2012....

Entry bersambung,

10 April 2012, 1.30am

So, bila doktor cakap aku kena admit ward, terus kuar jupe laki aku bagitahu kat dia. Time tu perasaan macam dah berbelah bahagi...sebab EDD aku lambat lagi, kalu ikut period 15 April, tapi kat buku pink nurse tulis 17 April... So macam caya tak caya, eh dah nak bersalin ke aku nie.. rase sakit yang aku rase macam terus hilang bila doktor suh admit wad...hohohohoho...

Bila dah cakap dengan laki aku tu, dia pun suh aku admit dulu tengok macam mane, kalu ade ape2 hal mintak balik la... Bila dah laki cakap gitu, aku pun pasrah ler kena tinggal kt spital tu...hohohoho..pastu laki aku gi ambil keta dulu sebab nak ambil brg2 yg de dlm keta tu..parking hospital serdang nie jauh dgn dewan bersalin tu..

Ambil brg aku jer pun, brg baby aku tinggal dalam keta dulu la..ye la, naluri aku kate belum mase lgi kot aku nak bersalin..lagipun doktor cakap mungkin admit satu hari jer...drama air mata la kejap, ye la kne tingaal sorang kat hospital tu, bila laki start kete dan terus berlalu, wahhh rase nak meraung jer kat citu...

Pertama kali masuk dan tido kat wad sorang diri, tapi tu pun bukan wad biase, tumpang kat wad dewan bersalin dulu sebabnya wad biase kat atas tu penuh. Nasib la malam tu, de sorang lagi bakal ibu peneman aku tido, kalu tak seriau jugak tido sorang dalam bilik ward yang hanya de 4 katil ajer..dah ler aku nie penakut jgk orangnya..suka fikir bukan2...

Bila duduk dalam wad dewan bersalin tu, korang ingt lena ke nak tido...?? oo tidak sama sekali, boleh dikatakan setiap jam de jer dengar suara baby menangis dan de baby baru bersalin..time tu Allah jer tahu macam mne perasaannya... takut, xcited sume ade..tido2 ayam jer la sampai ke pagi,,dah ler setiap 4 jam nurse datang buat CTG, baru jer nak lena nurse dtg kejut...

Keesokkan paginya plk, doktor pakar bersama doktor2 pelatih dtg check perut lagi... Kali nie doktor lain plk, doktor shif pagi kot.. Bila bukan doktor yang sama haruslah, dia akan tnya soalan yang sma mase mula2 aku dtg kan...knp dan knp... dan skli lagi aku kne la citer knp dan knp aku kne admit nie... penat nak citer benda sama tau...hohohoho...Dah siap2 sume check, doktor kasi aku satu kertas untuk tanda pergerakan baby sbb buku pink tu pihak hospital dh pegang.. doktor suh tip la setiap pergerakan baby tu... mase tu jugak aku tnya doktor, boleh tak aku nk mintak balik... Tapi doktor tu buat muka pelik, dia ckap selagi tak puas hati dengan pergerakan baby, dia suh aku still satu hari lagi...uwaaaaa...tak mau, aku nak balikkk..... tapi dalam hati jer la cakap macam tu... 

Lepas doktor check terus tel laki aku cakap aku kena still kat hospital tu satu hari lagi... sedihhhh.... Dah la, bila duk kat wad dewan bersalin tu, pelawat susah nak masuk... Nak tnggu naik wad biase, wad masih penuh, ptg kul 3 lebih kot baru aku boleh naik kat wad biase tu....Nak tunggu tu punya la bosan tahap gaban korang thu..dah ler makanannya mmg sedih la..makanan orang sakit, biasa la kan...hohohoho..



 nie dalam wad kat dewan bersalin tu sebelum pindah kat wad biase tingkat atas...muka time nie sume kembang terutama tang hidung tu...hahhahaha...

 ni la makanan hari pertama aku duk dalam wad tu, sup sayur pastu ikan masak ape tah, air suam jer...


Kul 3 lebih, nurse datang suh aku kemas2 barang sebab dah boleh pindah wad biase dah... So berpindah la aku ke wad 5D no katil lupa la plk..hihiihi...bila dah masuk wad biase nie, ramai la sikit orang kan, boleh jugak nak bersembang, tapi mula2 tu malu2 la jugak, buat2 sombong sikit..hahahha..pastu aku mane boleh diam jer sebab aku nie peramah orang nya..bermula la episode bertegur sape dengan orag sebelah katil... Sebelah katil aku kiri kanan memang ibu2 dh bersalin tapi kena tahan wad sebab baby kuning..


 time nie dah pindah kat wad biase...nie laki aku yang tangkap gambar, dia datang masa waktu melawat sesi ptg... 

Sebelum dia dtg macam2 la aku pesan kat dia suh bawak makanan, ye la mane sedap makan makanan hospital kan... dah ler mase tu aku bukan sakit bersalin pun, keadaan aku masih segar bugar lagi..hihiihih

Dipendekkan cerita, bukan 2 hari aku kena tahan wad tapi 5 hari sebelum Daaliyaa dilahirkan.. Setiap kali doktor datang check, setiap kali aku tanya doktor boleh balik tak, tapi setiap kali jugak jawapannya TAK BOLEH....Disebabkan aku masuk hospital baby kurang gerak, belum nak bersalin, aku siap pesan kat laki aku lagi jangan bagithu kat sape2 lagi yang aku dah masuk hospital..nnt orag datang melawat aku buat ape, bukan de baby pun.. segan la plk..kita segar bugar orag dtg melawatkan...
dah 2 hari duk hospital baru aku tel kakak aku yang duk Cheras tu, tu pun mase bagitahu tahu tu aku main2 jer...pastu kebetulan mase aku tel dia dah nak balik keje dia dtg singgah la kejap tengok aku..dia pun ingt aku main2 jer...aku cakap la kat dia, nak balik, dia pun tak kasi balik, dia ckap kalu duk hospital doktor n nurse boleh pantau...jangan nak gatai mintak balik la katanya...terus diam aku...hihihihi...

eh macam panjang pulak entry nie...

aku pendekkan jer la, sebab korang tahu jer la bila duk hospital xtvt macam biase jer la, doktor dtg check, nurse dtg mabil tekanan darah n buat CTG 4 jam sekali...tapi yang aku rase mase duk hospital sebelum bersalin rase macam duk wad orang sakit jiwa jer...dah ler sume pakai baju pink,,pastu ade stgh ibu2 yg belum bersalin, berjalan sana sini nak bagi bukaan jalan cepat..termasuk la aku... pesakit kat bilik wad aku tu bertukar silih berganti dah pun, aku jer masih still kat situ..dah rase macam super senior kat hospital tau...begitu la keadaannya setiap hari sehingga hari Khamis, 12 April 2012, de sorang doktor pakar nie mencadangkan aku untuk INDUCE...

next entry ok.....




 

Tuesday, April 9, 2013

Part 1 :- 9 April 2012 yang lalu....

Perasan tak korang **bajet de orang baca entry ko yek Nurul, dalam blog nie aku memang tak pernah citer bagaimana saat kelahiran Daaliyaa.. Dulu pernah nak buat entry, tapi aku tak buat, sebab sengaja aku nak buat bila Daaliyaa nak masuk 1 tahun..

Jom mengimbau kembali saat kelahiran Nur Daaliyaa Rafhanah binti Norzaidi.....

Isnin, 9 April 2012..

Bangun tido seperti biase, dalam dilema nak gi kerja ke tak, sebab hari Ahad tu penat kemas rumah... Baby pun kurang gerak sejak Sabtu lepas tapi aku just fikir positif jer... Dalam nak tak nak tu, aku gagah diri jugak gi kerja hari tu..drive sendiri sebab my hubby tak dapat nak hantar... So sampai ofis jer, siap kan keja-keje yang kena siapkan b4 nak cuti panjang.... Dalam masa yang sama baby masa tu gerak aktif jugak la compare hari weekend lps...kul 4 nak tunggu solat asar, tetiba perut aku mengeras semacam...

Kul 5.30 terus balik keje, otw tu aku kol laki aku bagitahu perut macam sakit2 dan mengeras jer. Aku bagitahu dia ingat  nak gi klinik terus nak check ape yang patutkan tapi fikir2 balik rumah dulu la, mandi sume dan tunggu laki aku balik baru gi. So sampai rumah, berehat jap, pastu rase macam nak yakyak...alang2 dh nak membuang hajat, terus la mandi sume kan...lepas mandi perut nie rase lega..kurang dah sakit macam otw blik keje tu... laki aku balik tu, lepas maghrib terus ajak dia gi klinik.. Sampai klinik bagitahu la kat doktor pasal sakit tu sume, then doktor suh baring.. Doktor cakap, baby dah masuk laluan dah nie..memang tu sakit tanda awal2 sakit nak bersalin...so doktor prefer suh gi Hospital Serdang.. doktor tu siap buat surat bagai...Lepas jupe doktor, aku tak terus gi spital pun, siap gi makan dulu...dh kenyang perut, baru balik rumah solat isyak, ambil barang yang patut dulu...

Dalam kul 11mlm lebih aku sampai kt spital serdang. Tu pun macam nak tak nak jer gi sna..Mula-mula sampai terus gi kat bahagian emergency tp diaorang cakap salah kena gi kaunter dewan bersalin sebelah sana...So aku dengan laki aku, berlenggang kangkung la ke tempat dewan bersalin tu... Sampai sana terus gi kaunter bagi surat yg doktor klinik swasta tu kasi, then diaorang suh aku tukar pakai kain batik sebab nak check sume...Mase gi tu kan aku just bawak diri jer, so, suh laki aku gi ambil kain batik tu...

Bila dah siap tukar sume, bermula episode seluk menyeluk, buat ctg, scan bagai...Masa dia seluk tu bukaan masih belum terbuka lagi..buat ctg jantung baby ok, scan pun ok..doktor estimate berat baby dalam 2.9kg or 3kg jer... Pastu aku cakap kat doktor baby nie kurang gerak sejak hari minggu lepas lagi, langsung kena marah sebab tak terus datang hospital...

Oleh kerana aku macam tak puas hati kenapa baby kurang gerak, tapi bila check sume ok, doktor suh aku admit ward... So bermula la episode aku berkampung di hospital serdang sampai la aku bersalin.... Serah diri secara terpaksa...dah macam orang tak betul masuk hospital tapi belum ade tanda2 nak bersalin... ye, la cuba korang bayang kan tak sakit, tapi duk hospital....

to be continue hari2 seterusnya berada di hospital tu....

Ustazah Ir Nur Daaliyaa Rafhanah in da house....


Salam 1 Malaysia....
Lame giler tak hapdate blog..
Walaupun tak hapdate tapi tetap berjalan tangan melihat blog kengkawang sume...
Aku bukan busy ke haper, tapi memang mood untuk berblogging dah ke laut china selatan dah pun...
Kadang tu rasa macam nak tutup jer blog nie..tapi dalam masa yang sama sayang jugak, sebab nanti dah xde tempat pulak nak luahkan perasaan...
Pastu hilang sume kawan2 blog nie...
Takpe la, walaupun blog nie suam2 air suam nak buat susu Daaliyaa, hopely masih ade yang ingt pada aku yek....kikikikikiki.....
Meh tatap gambar anak dara aku sorang nie...
Tak sampai lagi seminggu dah nak cukup setahun dah pun...
Makin lasak...lasak...dan sangat lasak + manja....




Wednesday, April 3, 2013

Ade orang rindu tak hangak2...

Salam mommy sume....
Agak2 ade tak orang rindu kat kita...??
Bonda kita sibuk+malas nak hapdate blog..
so kita ambil alih la kejap... 
Kita nak tepek gambar kita la sekeping...

:::Klik, klik, klik....:::