Followers

Monday, October 22, 2012

hola..hola..korang ingat daku lagi tak...

fuhhh..fuhhh..fuhh...
sapu habuk n sarang labah-labah dulu..
berdebu dah blog aku ni hah, al maklum la tuannya bizi siket...
sekarang, dah freee..siap sume keje aku....releksss time ok..
boleh berblog, ber fb dengan suka hati...
ok, entry pertama sejak aku bizi nie, aku just nak shared perkembangan anak dara aku sorang nie...dah masuk 6 bulan dah itu budak...
kejap jer masa berlalu, tup tup dah 6 bulan....
macam tak caya pun ade, dah 6 bulan jadi bonda kepada Daaliyaa...
tapi aku nie, perangai macam budak-budak lagi...walaupun diri aku big saiz n dah macam atau lebih tepat memang layak jadi mak-mak sejak dulu lagi...[aku rase ayat aku nie berbelit macam ular dah nie]
sepanjang aku tak hapdate blog nie , macam-macam perkara berlaku,
aku cuba nak luah kat blog nie, tapi keadaan memang tak mngizinkan aku...
walaupun kadang tu korang tengok aku aktif kat fb [ade setengah blogger aku add kt fb] tp sebenarnya tu aku on9 sebab bosan mengadap keje aku mengadap fb sekejap sambil-sambil blog walking..
so meh sini aku nak citer pasal anak dara aku dulu k..[ade ke yang sudi nak tahu cik Nurul oiii]

15 Oktober 2012, genap usia Nur Daaliyaa Rafhanah 6 bulan dan dalam mase nak menjangkau usia tersebut, budak tecit deman dan tak sihat...hati ibu mana tak risau kan..

budak demam:- rindu ayah ke syg?? ke adik nak tumbuh gigi??? ke nak ringan kan badan???

dengan pulak si suami takde lagi la aku meroyan kat sini, nasib la my mom ade teman aku tempoh hari, [ma aku dah balik pagi tadi naik bus kul 9.15, rindu kat maaa pulak] kena pulak time malam-malam hari...
tak tido aku dibuatnya..dia asyik la merengek tapi takde la meragam sampai melalak bagaikan..
so far aku boleh handle lagi la time dia sakit tu...check suhu dia malam tu 38.9, agak panas untuk baby kan...
aku ingat malam tu terus nak gi klinik, tapi memandang kan hujan, susah aku nak kuar dengan keadaan aku macam tu.... so aku stay jer kat rumah, ambil air asam jawa lap badan dia sume....alhamdulillah, kebah demam dia tu...keesokkan pagi tu aku EL, bawak dia pergi gov hospital... doktor cakap demam dia dah kebah cuma kat paru-paru depan dia, ade sedikit kahak la... sebab tu kot dia tak tido malam n merengek bila nak minum susu...mungkin tak selesa dengan kahak yang ade dalam paru-paru dia, doktor tak suggest untuk sedut sebab kahak dia tu tak banyak n bukan tahap yang kronik lagi la.. so dia kasi ubat, tu pun doktor pesan siap-siap beri ubat bila perlu sahaja...
ma aku ade cakap, dia mungkin deman sebab nak tumbuh gigi atau pun beralih bulan,..tak pasti la kan, sebab aku ade jugak rasa kat gusi dia, takut2 memang ade gigi nak tumbuh, tapi xde pulak...
ptg sehari sebelum El tu, pengasuh dia ade cakap mungkin dia nak ringan badan or sebab rindu ayah dia... BS dia suh la aku balut dengan ape2 jer la pakaian ayah dia suh dia bau ayahnya tu, so balik rmh aku buat la..


budak demam nie pakai baju ayah dia...muka sedih jer...huhuuhuh

walaupun demam saya tetap melasak jugak..tengak la, habis nampak pampers...

tengok demam-demam pun saya dah boleh snap picture sendiri..



mase gi klinik,aku de la timbang dia kan, ingat kan demam tu berat badan dia turun la kan, tapi NON HADO....9.29kg ko tahu...huhuuh..berat betul la anak bonda nie..



"walaupun demam, berat saya tetap maintain....hohohohohoho...saya takde mood nak senyum sebab tu muka saya masam mencuka " [dah rupa boiboi aku tengok, dengan rambut kerinting ikut sape aku pun dok tahu la...padahal memang mak dia rambut kerinting jgk]

so nie perkembangan dia mase check up last week...lucky la, mase check dia 16/10 tu dia dah baik demam sepenuhnya...sebab doktor cakap kalu demam dia tak baik jugak time tu, takleh cucuk, then doktor aku ambil darah dia nak buat ujian darah... tapi, alhamdulillah sume ok, so boleh la cucuk...

6 bulan,
Berat :- 9.2kg
Tinggi:- 62cm  
[mase check up 5 bulan 69cm..,xkan makin pendek pulak anak aku nie..]


"holaa...saya dah baik demam....saya dah besar dah pun..dah 6 bulan sudah.."

 
"berat saya dah turun la 0.09kg....hohohoo.."






  
"see, peha saya yang gebu nie dah kena cucuk, sakit tau cucuk kali ni, saya siap nangis jugak la, tapi xde la saya meraung nangisnya...sebab sakit sikit jer...hihihihih..sya jer terover sikit..."



"saya la bunga cinta hati bonda dan ayah"



11 comments:

as ♥ Leenda said...

kusss semangat daaliyaa..asyraf 8 bulan baru 9kg..huhu..tu pun surrender dukung lama2..:)

Ros Anis Rusli said...

hye..salam kenal! bam2 nye die...pampers saiz L..sama ngn airiell...cute sgt baby u!

CikNaa said...

daaliyaa.. dh lame ciknaa simpan perasaan nk ramas pp dia tuh! pp labuh..ee geram! dasyat btl berat dia.. jeles.

Wawa said...

Daaliyaa sgt2 comel dgn dagu lekuk tu. hihi. Klu lah daaliya tu anak sy, siap dia sy gomol tiap hari! Sgt semangat!

e k i n ♥ y u s r i said...

bambamnye die....

Mr n Mrs Zaidi said...

as-leenda:- huhuh..tu ah pasal...lenguh maknya nak dukung... hopely jgn obes sudah la...huhuuh

Mr n Mrs Zaidi said...

ros anis rusli :- salam kenal jgk... tu la, org lain saiz L umur 7 8 bulan, tapi daaliyaa 4 bulan dah pakai saiz L, bnyak besar ini budak..
tq..

Mr n Mrs Zaidi said...

ciknaa:- meh2 la, mak dia izinkan jer...hihih..mmg dia bhn gigitan, cubitan makcik2 dia..nnt kita jupe ok..

Mr n Mrs Zaidi said...

wawa:- tq untie wa... annaila pun cute..geram tgk dia...hahaha, bila anak sendiri tak sampai hati plk nk gomol kalu sy nie...kang menangis sy jgk kne pujuk..hihihi tp kalu anak org lain suka sy gigit n cubit2..gerammmm

Mr n Mrs Zaidi said...

ekin yusri:- tu la...mcm mak dia la kot, bambamnya

aTy _faRed~ said...

alaaa..siannyer demam...risau kan...semnagat nyer 9 kilo lebih dah..qaleef tak check up lagi..minggu depan appoinment...tak tau berape berat die...:)

:::Klik, klik, klik....:::