Followers

Tuesday, January 15, 2013

~9 Bulan + 4bulan Sudah~

Alhamdulillah, hari nie genap 9 bulan usia anak dara aku sorang tu. Semalam gi check up untuk 9 bulan, just timbang, ukut tinggi n lilit kepala jer la. Kali nie takde kena cucuk. Cukup setahun baru cucuk pulak. Semalam check up dia gi dengan ayah dia jer. Nasib ayahnya tu pandai handle dia, so takde la aksi meragam ke ape. Laki aku cakap semalam dia sorang jer yang bawak anak tanpa bini. Ok la tu kan, boleh belajar macam nak handle anak time nak kena check up.

So perkembangan Daaliyaa sekarang baru boleh merangkak beberapa tapak, orang lain dah nak belajar bertatih bagai dah, dia baru nak belajar merangkak. Menyusur dah terrer sangat, dah pandai nak panjat tangga walha, duduk dengan sendiri pun belum stabil lagi. belum tumbuh gigi lagi, tapi 2 3 hari nie dia macam merengek2 sikit. Asyik kuar air liur dan selelu jelirkan lidah nya... pastu bila xnak susu or makan pandai buat mulut macam mulut muncung itik tu..geram tau tak..

Timbang semalam naik 600g jer dari umur 6 bulan tu. Last timbang 6 bulan berat dia 9.2kg, sekarang 9.8kg jer..makan n main same banyak..sangat2 lasak pulak tu sekarang, sebab tu kot berat tak naik sangat. lagipun dia kan dah campur susu, mungkin salah satu sebab berat badan dia tak naik banyak. Tapi ok la, xde ah lenguh sangat time aku nak dukung dia. Ayah dia selalu cakap kalu dukung Daaliyaa, tak payah gi gym bagai dah..


Tu perkembangan Daaliyaa, adik dia pulak sekarang dah nak masuk 4 bulan dalam perut bonda nie. Pregnent kali nie berbeza sangat compare mase prgnnt Daaliyaa dulu. Memang orang cakap setiap kali kita pregnent, setiap kali la perbezaan yang kita rase.. contoh nya, mase Daaliyaa dulu, aku suka gi shopping, jejalan sumekan, tapi kali nie, memang malas nk kuar rumah. kalu balik rumah mmg jarang or takkan kuar dah. dulu pantang dengar sale mesti nak gi, tapi kali tak, aku gi sale baby kiko tu jer. tu pun pening2 jgk. xpernah muntah lagi sepanjang prgnnt kali ni tak macam prgnnt dlu, tapi mual, loya n pening tetap ade la.
Aku agak la, yang ikut perangai ayah dia kot, pandai berjimat cermat, tak suka gi jalan2 mcm bonda dia n kakaknya nnt..

Aku ingt lagi, mase pregnnt ke Daaliyaa, laki aku cakap nak gi jalan2 kt johor, kebetulan sedara dia kawen, tapi tak jadi gi, mase tu cuti 4 hari kot, 4 hari tu la daaliyaa dlam perut kurang gerak...puas duk ckap2 dgn dia, pujuk2 tak mau gerak jgk...risau aku time tu terus gi klinik, tp bila scan ok jer sume. pastu seminggu lepas tu , kebetulan ulangtahun perkahwinan aku, so aku ajak la alki aku gi melaka... mula2 mcm tak jadi, tp pergi jugak la..tu pun dh lewat bertolak dari rumah nie, smpai sana kan main aktif daaliyaa dlam perut, samapi aku xleh nak tido.... bila fikir2 balik, ptt ah seminggu sblum tu kurang gerak, rupanya merajuk...ayah janji nak gi jalan2 tapi tak jadi...bila dh sampai melaka, suka hati la...dan bila dah lahir gitu la perangainya..boleh kuar rumah jalan masuk keta suka ah dia....hahahahha...laki aku ckap ni memang ikut bonda suka habis kan duit ayah...hahahahhahaha...

ok tu la jer serba sedikit perkembangan aku dan daaliyaa...xde gambar ah kali nie... tak sempat nak tangkap...hihihihi...see u again...

4 comments:

Mommy_Cha said...

happy 9mons baby girl. momy cha oweys adore u. because u sgtlah cute.... harap2 terkenan dkt anak dlm tummy momy cha nanti :)

!k@ said...

Nurul..org ckp kalau mls2 ni baby boy..

CikNaa said...

betul la kali ni peknen lain mcm sket.. mse ngandungkan razin cekap naik trun bas balik johor.skrg ni mmg lembik btl rase nk tido je..

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Adik Daaliya boy kutt :)

:::Klik, klik, klik....:::