Followers

Thursday, May 23, 2013

Daaliyaa :- "ZONE" menan si bunga itu..

Terlebih rajin hari nie..sebab dah lame tak buat entry kan...
Hari tu pernah luahkan perasaan terpendam kt fb group mommy gojes aku teringin nak buat playroom or playarea untuk Daaliyaa. Pastu dalam 2 3 minggu lepas idea tu datang, aku buat la jugak "zone" untuk menan dan tempat daaliyaa nak bermain. 1/4 dining hall rumah aku, aku buat "zone" nie... Ok la, walaupun terpaksa korbankan kawasan dining hall tapi ia buat hati aku tersenyum.. Rumah aku tu takde la besar mane pun, sekangkang kera jer, tapi alhamdulillah, de tempat nak berteduh. Ingat mula2 nak buat playroom, tapi memandangkan daaliyaa mase tu tak pandai jalan lg, pastu masa pulak lebih banyak terluang kt sini so better buat kt hall tu je dulu.. Sambil daaliyaa main aku boleh masak, tgk tv kat bawah... Tapi nanti sebelum aku bersalin kena alih sume barang nie naik bilik atas jugak... Sebabnya aku akan berpantang kat Puchong nie dulu sementara, kan nanti bila orang datang lagi la sempit rumah nie...mane orang nak duduk, dengan aku nak buat turun katil kecik lagi nanti.. So sementara tu jadi la "zone" nie untuk daaliyaa dulu....

so jom kita jalan2 tengok sekitar "zone" tersebut...kikikiki..





nie la suasana "zone" tersebut selepas dikemas.. Bila tuan badan bangun tido n bermain, xde la tersusun macam nie.. Pulak tu sekarang, sejak dah dapat kaki nie, dah pandai punggah sume menan dia dalam kotak simpanan tu.. yang atas meja kecil tu dicampaknya ke bawah pastu naik duduk atas meja...
kadang tu sampai senget dibuatnya kaki meja...dah ler si bunga tu berat.. aku beli kerusi tu di panjatnya..
alahai anak daraku, lasak bebenor...

playpent/playcoat..dulu segala menan sumbat dalam nie jer, pastu bila budak kecik tu nak main, aku sumbat la dia dalam nie sekali... Tapi sekarang dah jarang letak dia kat dalam, sebab dia kan dh "besar", so bagi kebebasan untuk dia "explore" dunia baru dia plk... kekadang tu kalu terlampau nak "explore" aku sumbat jugak dia masuk dalam tu... mula2 ok, lelama melalak ah suh orang angkat dia kuar...


sebahagian menan dia...tak banyak sangat pun, sebab aku tengok daaliyaa tak obses sangat dengan menan.. ke memang bebudak macam tu ek...kalu de kotak menan, dia lebih main kotak tu compare menan yg de dalam kotak tu...hohohooh...


Alhamdulillah, impian terlaksana jugak...kikikikiki...

6 comments:

mama ila said...

comelnya play "zone" daaliyaa..banyak menan dia..hehehe...ceria berwarna warni =)

e k i n ♥ y u s r i said...

daaliya, zara nak men same2 bole?

jaja_NorLiza said...

CANTIK...sama ngn saya...1/4 dr dining jdkan space tuk letak mainan2 anak..ala2 play area lar..tp kecik..
mmg tak wat playroom sbb tau anak sy akn heret gak mainan ke luar!

Fizah said...

kalerful! pandai omaknya menyusun area ni..pling suka dgn storage 4 segi yg ada 3 ketui atas meja tuh...

p/s dinding tu cat stencil ke?

cikpingu said...

weeeee... manyaknye menan daaliyaa..

Shakina Farhan said...

zone budak2 ni kemas bila dorang tido je kan..hehehe

:::Klik, klik, klik....:::