Followers

Thursday, May 30, 2013

Home :- Pemasangan Wallpaper....

Salam dear...
Kali ni nak citer pasal deco2 rumah la..asyik citer pasal anak jer kan..
so kali nak citer pasal rumah plk...
 Aku nie bab deco2 rumah tak berapa pandai sangat ler, tapi suka tengok blog2 yang citer pasal deco2 rumah nie..
Ni diantara blog yang aku suka baca pasal deco2 rumah...


***nie je yang aku jupe linknya...yg lain aku malas nak godek cari..kikikkikiki***


Alhamdulillah, usia rumah yang aku beli dan duduk sekarang, tua sebulan daripada usia Daaliyaa..
Aku pindah rumah nie lebih kurang sebulan sebelum aku bersalin. 
Bukan rumah baru, tapi rumah second jer.. Tapi syukur la, mampu untuk aku berteduh dikala hujan dan panas... 
Dah setahun tinggal kat sini, kami laki bini macam bosan pulak dengan warna cat rumah tu, nak cat lain macam leceh jer, lagi pun de anak kecik nie lagi la susah kot..bagi aku ler...
So laki aku decide nak pasang wallpaper..
Aku ok jer la kan, lagipun sekarang memang trend orang pakai wallpaper kat rumah kan..
Sume design nie laki aku pilih, nanti aku pilih dia tak berkanan, so aku ok jer la..
Janji dimata dia cantik, cantik la jugak dimata aku...
Pemasangan wallpaper nie, bukan sekaligus satu rumah, tapi berperingkat juga..
Almaklum la, wallpaper nie bukan murah sgt kopak duit laki aku nak beli..hohoho..
bila laki aku kopak, aku pun terkopak sekali ler..
tu pun nasib laki aku pasang sendiri, so dah boleh jimat kos upah pemasangan...


 STAGE 1:-

 

 

 
Mula2 pasang kat bahagian tangga dan ruang makan..
Mase laki aku pasang kat ruang nie, aku keje.
Balik keje tu aku tengok dah siap dah sume...
yang ni design batu bata warna kelabu
harga satu roll Rm150
Untuk ruang ni kalu tak silap aku perlukan 2 roll lebih sikit..
~Upah pemasangan biasenya diaorang kira untuk satu roll rm50..~


 STAGE 2:-






Untuk bahagian wall kat ruang tamu tu, kami pilih design bunga2 jugak warna kelabu..
yang nie satu roll murah sikit harganya rm100 jer..
tapi qualiti kertas dia nipis sikit compare yang wallpaper batu bata tu,...
Untuk ruang nie guna 4.5roll wallpaper, so kami beli 5 roll..


STAGE 3 :-








Untuk ruang letak tv pulak, kami pilih design wallpaper batu bata tapi warna coklat2 gitu.. 
Actually, kalu korang perasan gambar pertama stage 3 nie, sebelah tv tu de almari cabinet, tapi kami decide nak buang cabinet tu sebab xde funtion pun buat sempit rumah jer. Sebabnya, pintu cabinet tu mengadap ke tingkat rumah, banyak makan ruang bila nk buka..
Cabinet tu tuan rumah dulu yang pasang. So bila buang, ruang tv tu jadi lapang sikit..Cabinet tu sebenarnya bersambung dengan stor bawah tangga tu, bila buang cabinet jadi terbuka la ruang tepi stor, pastu terpaksa la laki aku cari papan untuk tutup ruang yang terbuka tu.. Nasib la laki aku nie jenis tangan seni, so tak nampak cacat la ruang tu dibuatnya...
 Kos untuk wallpaper ni rm100, 1 roll..
Ruang nie kami beli 2 roll jer..tu pun de lebih sikit..
Qualiti wallpaper nie pun sama macam yang wallpaper stage 2...

Tak tahu nak buat ayat penutup macam mane..
btw nanti kalu de mase aku ambil gambar keseluruhan ruang rumah aku nie..
rumah kecik je pun..hihiihih..

Daaaaaaaa....



11 comments:

♥ ROS ♥ said...

Cntiknya rumah..suka wallpaper mcm tu.brideinmaking tu cntik sgt umah dia :)

m@m@yAyA said...

Bestnya bla dok uma sdri..

Bole hias ikut apa yg kita suka..cntik walpaper batu bata tue nmpk lain..

Anonymous said...

Salam, nak Tanya beli kat mana ya.. Wallpaper ni... Tq -- Sara

cikpingu said...

wahhh... wallpaper batu batan... cantek juge ye...

:) suke bab deco2 nih..

CikNaa said...

cantik.. rase umah kak diya pun same camni.. pape pun umah kite mesti nak selesa kan.. ciknaa walau umah sewa pn tetap nk nmpk cantik & sedap mata memandang..

Fizah said...

ahaa wallpaper rupanya...cantik2..unik! =)

amal said...

wahhh cantiknye! amal suke motif bricks ni..

joe said...

Salam....smart pasang wallpaper tu...
klu nak mintak pasangkan wallpaper leh x..dibayar la...bkn free..he..he.....klu leh email la kat saya.. jforeh@yahoo.com

joe said...

salam...cantik pemasangan wallpaper tu...klu nak mintak pasangkan wallpaper leh x...dibayar la...bkn free..he..he..klu bleh email la kat saya..jforeh@yahoo.com

toko wallpaper said...

mantep infonya

toko wallpaper said...

salam kenal gan

:::Klik, klik, klik....:::