Followers

Friday, March 15, 2013

~11 Month + 24 Week~

Salam Jumaat semua....
Syukur pada yang Maha Esa kerana masih diberi peluang untuk bernafas dimuka bumi-Nya ini.
Semoga hari-hari mendatang diberikan rezeki dan kesihatan yang baik untuk melakukan segala ibadat dan rutin harian yang sentiasa bermain dengan masa dan tenaga.
Pantas masa berlalu, Alhamdulillah hari nie genap 11 bulan usia my little princess Daaliyaa dan my incoming baby 24 minggu..


Daaliyaa 11 bulan :-

** Sangat aktif dan lasak...

** Dah tumbuh 4 batang gigi, 2 batang bawah, 2 batang kat atas. Gigi bawah tumbuh dulu, tapi gigi atas yang cepat panjang..

"kite dah tumbuh 4 batang gigi sekarang"

** Dah pandai gigit time nak nenen. Semakin galak untuk asah gigi dia tu...ayooo..seriau bonda dia nie..hohoho..

** Dulu panjat 2 anak tangga, tapi sekarang kan main laju naik beranak-anak tangga.

Masa nie aku duk kemas meja makan, tengok2 dah separuh tangga di'daki'nya...Memang tak boleh biar dia sorang2 kat hall sekarang.... Kalu tahu cara turun takpe jugak, tapi nie bila nak turun, turunkan bontut dia dulu, mau tak jatuhnya nanti..

** Kalu letak dalam walker, kan main dia buat driff walker tu...ayoooo...Nasib la walker tu besar, bila langgar dinding de gap jugak la..kalu tak hari-hari benjol kat kepala tu...

** Pantang kena marah terus nak menangis.. Lagi2 kalu ayah dia yang marah..Kalu aku marah kadang tu dia menangis, kadang tu buat muka tak puas hati tapi kalu ayah dia marah  terus nangis, maybe ayah dia jarang marah dia tu sebab sedih kot...

kena marah dengan aku time nie, sebab dia tak mau dengan orang lain, padahal masa tu aku de jer kat dia, nak solat pun susah bila dia asyik nak suh aku dukung dia.. Pantang de orang lain kat rumah, dia buat perangai...

** Sepanjang duk rumah Mak pengasuh dia, pertama kali jatuh sampai benjol kepala... Dah la benjol tempat sama dia jatuh katil tu... Mak dia cakap, jatuh time naik basikal dia tu.. Mane tak jatuhnya, dia duduk senget sebelah, dah la dia tu berat pastu berlagak macam dia orang besar, sekali gedebuk jatuh...hohohooh...


"telur" benjol berwarna biru..tapi maintain buat muka kiut..kalu buat muka macam nie, nak marah pun tak jadi kan...hihiihihi..
** Kalu aku takde, pandai dia cari aku, port yang selalu dia cari adalah kat dapur sambil mulut "mamamamama..."... Sweet sangat...

** Merangkak sangat la laju, kejap jer aku letak then masuk dapur ke mana ke, cepat jer dia sampai kat tempat aku gi tu...

** Belum boleh jalan lagi, tapi cubaan untuk berdiri tanpa pegang ape2 dah pandai sikit2, cuma macam takut2 gitu... harap2 cepat la boleh jalan, tak sabar nok cari kasut comel2 nie..hihihi


Tu jer la pasal Daaliyaa, meh citer pasal bakal adik dia pulak...


Kejap jer dah 24 minggu, lagi 16 minggu boleh jupe baby baru...


Bakal adik Daaliyaa 24 minggu :-

** Semakin aktif dalam perutku nie...

** Suka sangat buat keras badan dia, pastu duduk kat bawah ari2 tu, buat aku mau terkucil sajer...

** Tak sabar nak tahu baby girl ke boy..Selalu jugak aku cakap dengan dia, tunjuk la boy ker girl, bonda nak cri baju raya nie...Hover bondanya nak cari baju raya, ganti pose tak habis lagi nie...hahahah

** Memang berbeza time mengandungkan dia compare mase mengandungkan Daaliyaa..hapir 95% perbezaannya...



Ok, tu jer la nak citer..tak tahu nak buat penutup macam mana....Dah blur dah nie..kikikiki..
Daaaaa....

5 comments:

Mommy_Cha said...

hi daaliya..comelnya bertelur benjol dekat kepala seketul tu. hahahahaha! sama peel mikha, kalo baba dia marah..err bukan takat marah baru cakap haippp pon dia dah nangis. kalo maam ni dia buat dekkk jer tak layan pon. hampessss tol!

Mr n Mrs Zaidi said...

mommy cha:- hahaha..telur bertanda...tu la, budak2 nie kalu dgn maknya bukan tkt pun..hohohoho..agaknya dah kalih kne marah dgn maknya tu buat dono je..kikiki

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Daaliya benjol2 pun wat muka comei..

Mr n Mrs Zaidi said...

yana :- huhuu..tu la pasal...

CikNaa said...

haiyaa.. kakak dia suke manjat tangga yer.. adik dia plak same aktif dlm perut.ciknaa mggu ni masuk 19w tp masih xnk gerak.. lemah lembut cket kali ni..hoho.

:::Klik, klik, klik....:::