Followers

Monday, June 10, 2013

Susun atur :- Almari pakaian dan keperluan Daaliyaa...

Salam uolss...
Hari ni dah 10 Jun bersamaan 1 Syaaban.Cepatnya la masa berlalu kan. Tup-tup dah nak masuk bulan Ramadhan dah pun, aku nie pose last year belum habis ganti lagi ade 3 hari lagi. Hopefully, sempat habis ganti ler b4 bersalin.
Hari nie just nak share dengan korang susun atur almari pakaian Daaliyaa.
Aku nie xde la kemas sangat orangnya, sebab ade penyakit M.A.L.A.S sokmo, kalu time penyakit tu hilang rajin ler aku...TAPI kalu bab almari anak dara sorang nie, aku jadi rajin, penyakit malas terus hilang. Sebab aku suka lipat dan tengok baju2 baby or bebudak kecik nie..seronok jer nak susun n kemaskan dalam almari, lebih2 lagi anak sendirikan..
Dulu, mase daaliyaa baby sume baju2 dia aku letak dan susun dalam drawer plastik jer, pastu bila dah makin besar nie makin bertambah baju dia, aku pindah letak dalam almari yang dulunya aku letak buku2 masa kat rumah sewa lama. Almari tu, bila dah masuk rumah sendiri, laki aku letak dalam bilik sebab nya tak nak kasi sempit ruang tamu. Jadinya bila dah duk dalam bilik, almari tu tak digunakan sangat, buku2 yang dulunya dalam almari tu sume aku dah simpan kat tempat lain dan ade yang aku dah buang. Bila almari tu dah kosong aku jadikan almari baju Daaliyaa. Tapi, tak lama pun sebab bila adik ipar aku datang tinggal dengan aku, bilik yang letak almari tu jadi bilik dia letak segala keperluan harian dia. Bila dah gitu, macam tak best pulak nak kuar masuk susun dan ambil baju Daaliyaa [aku nie suka ambil mase lama mangadap baju Daaliyaa] aku pun buat keputusan nak beli almari baju khas untuk baju Daaliyaa dan letak dalam bilik aku. Dah lame mintak dengan laki aku tu nak beli, tapi macam biasa la laki aku tu busy memanjang, lebih2 lagi time tu dia pulak outstation kat Taiping, so tak sempat nak gi servey.
Tunggu punya tunggu last aku gi beli sendiri, kebetulan pulak mase tu aku gi jalan2 Tesco, hajatnya nak cuci mata, tapi dengan dompet aku sekali tercucinya.. Time tu Tesco buat macam Baby/Kids Fair, so kebanyakkan keperluan yang berkaitan baby/kids murah2 ler..

 Ni la almari tesco tu, warna rose (pink). Aku beli dengan harga rm69.90 takpun rm79.90..Lupa dah eh, tapi yang pasti tak sampai rm80 ler. Kalu takde offer, almari nie harga rm109.90 macam tu ler... Memula nak cari almari yang de karton2 yang selalu kedai perabot jual, tapi kebanyakkan sume harga ratus2, tak kuasa aku eh nak beli yang mahal2, beli yang murah2 sudah janji boleh letak baju-baju anak dara aku nie. Jimat duit boleh beli benda lain. Gigih balik rumah pasang sendiri punya tak sabar nak kemas baju anak dara sorang tu.

 Almari ni de 3 part untuk baju2 yang kita lipat dan susun manakala satu part untuk kita gantung2 baju.

3 part untuk letak baju yang sudah dilipat. Aku suka lipat dan susun baju2 nie semua secara berpasangan. Maksudnya, baju+seluar lipat sekali. Aku tak suka asing kan seluar dan baju. Bila dah buat sepasang macam nie senang dan mudah nak cari bila nak pakai, lebih2 lagi kalu laki aku yang nak pakaikan baju anak. Kalu aku maybe boleh cari dan jupe baju dan seluar yang sama sebab aku yang mengadap benda tu tapi idok ler pada laki aku, kan seluar lain baju lain dipakaikannya. Satu lagi, kalu baju baru basuh dan lipat, aku akan letak belah dalam dan baju yang duk belah dalam tu aku akan letak belah depan pulak, bukan apa kadang tu baru je basuh dan lipat baju A tu contohnya, nanti kalu laki yang mandi dan pakaikan baju Daaliyaa, dia ambil baju A tu lagi sebab senang nak dicapai duk depan, bukannya nak ambil baju yang duk belah dalam tu. Kalu aku tak buat macam tu, tak ke nanti sokmo ler pakai baju yang same..

 Part 1:- Aku letak baju basahan Daaliyaa jenis seluar/skirt dan baju sepasang.

 Part 2:- Aku susun segala baju romper, baju gaun yang sekali dengan spender tu dan baju2 gaun basahan yang takde spender..

 Part 3:- Baju-baju tido

 Part 4:- Baju gaun2 nak nak gi jejalan dan gaun2 kembang yang bila dilipat tak cantik rupanya..so sume baju nie sume aku gantung jer..

 Bahagian bawah pulak aku letak tuala mandi Daaliyaa...

 Ni pulak rak drawer.Ni pun aku beli kat tesco rm9.90 jer. Warna mangenta (pink), nampak macam same jer warna dengan almarikan, tapi sebenarnya lain tau, ade beza warna RD dengan almari pakaian tu. Kalu korang perasan ce tengok gambar yang mula2 nampak perbezaan warna tu. RD nie terang sikit, manakala AP tu pudar/lembut sikit warnanya.


 Part 1(rak):- Kain lampin, sarung bantal dan barang2 sampingan.

Part 2 (drawer) :- sapu tangan, bib, spender dan stokin.

 kat atas RD nie pulak aku letak rak bertingkat dan pampers tapi pampers tu bukan Daaliyaa yang punya tapi yang bakal baby nanti...Yang daaliyaa punya aku letak dalam beg pampers warna kuning sebelah RD tu.
Dalam rak bertingkat tu aku letak bedak, lotion, baby oil dan sewaktu denganya..


 Nie la bahagian atas almari pakaian tu. Aku letak RD, pampers dan keperluan lain atas almari sebab ruang terhad. Sebenarnya belakang almari tu adalah alat senaman laki aku, tapi bukan dia guna pun, so aku letak ler almari anak nie kat situ..nie aku tengah pujuk laki aku suh alihkan alat senaman dia kat tempat lain, sebab misi aku seterusnya nak beli almari untuk baby pulak..


10 comments:

Ros Anis Rusli said...

bila nk ada sale lg lemari ni...waaaaaaaaaaa

CikNaa said...

berpinar tengok baju daaliyaa.. banyak!

yUmiE AzuRa said...

cara melipat kite adalah sme!!hihihi
yumie pn ske lipat bju+seluar sekali.sng nt amik 1 je.xyah tercari2.huhuor tertinggal salah satu ke.maklum le kekdg nk laju je amik baju kn.hihi

Aty_Fared said...

Bnyk giler baju daaliya...!! :-)

Siti Haslinda Sadiken said...

hampir sama la dgn lemari SB..leh geng

amal said...

wowwwww.. banyaknye baju daaliya!

mama ila said...

ya ampunnnn..banyak nye baju daaliya..huhuhu...penuh satu lemari..

~ NANA ~ said...

aah byknya baju! i pon nk cari almari yg cmni je utk bilik ayish nnti...hehe

Mimy Hamid said...

Ya Allah banyak nya baju daaliya...series banyak...akak baru kemas baju Fayel semalam..almarai sama color hijau n oren...semua baju lama dah kemas simpan plastik..bye..kena beli baju baru

Fizah said...

wahh mmg byk baju anak dara sorang nih..penuh wardrobe..!! tp kemas...suka nengoknyaaa...=)

:::Klik, klik, klik....:::