Followers

Thursday, November 8, 2012

Alhamdulillah, ku terima rezeki ini walaupun masih terlalu awal....

Salam sejahtera semua. Wah tajuk entry aku tak leh blah kan. Never mind, skali skla kasi tajuk biar gempak sikit kan. Hari nie aku nak share citer benda happy kat kawan-kawan alam maya aku nie. [wah, citer baik je ker nak citer, citer buruk tak nak citer ke..??] Citer baik ke, buruk ke aku akan citer jugak kalu cerita tu tak men'drop water face' orang lain atau orang terdekat dengan aku nie. Just sharing wif my lovely reader yang beberapa kerat nie.[aku tahu la, blog aku suam-suam air masak jer]

Macam mane yek nak mula kan citer nie, tak pandai aku nak susun ayat. Dah macam nak melamar orang ajak kawen jer. hihihihiihih.. Tarik nafas dulu dalam-dalam, ok meh sini aku nak habaq, aku pregnent lagi. Syukur, alhamdulillah satu berita yang tak pernah aku sangkakan secepat ini. sebab tu tajuk entry aku gempak semacam je,, [gempak ker??]

Mula-mula aku macam pelik kenapa aku lambat period, sebab sebelum nie lepas bersalin memang period aku datang macam biase je walaupun ramai orang cakap bila kita fully BF period tak datang  atau tak teratur. So aku tak fikir pulak yang aku ni pregnent, tapi naluri aku de jugak cakap mungkin ke aku pregnent. Test pertama aku buat, NEGATIF, so lega disitu.. Aku tunggu lagi bila period aku nak datang nie. Aku makan nenas, minum air coke tapi masih tak datang-datang period nie.

Malam sebelum nak gi gethering mommy gojes tu aku buat test skali lagi, time tu aku dah lambat period 6 hari. Masa tu nak mandi, test dulu sebelum nak gosok gigi, tengah letak ubat gigi aku tengok line naik satu jer, lega kejap tapi tengah duk gosok gigi kelihatan line ke 2 kelihatan sedikit demi sedikit, alamak tak mungkin aku pregnent kan, aku macam blur sikit ah kan. Cakap kat ma aku, dia kate nak pasti gi klinik la, pastu dia cakap kesian kat Daaliyaa kecil lagi. Aku terdiam kejap, macam-macam dah difikiran nie. Siap mandi , solat terus tel suami bagitahu. Dia cakap ok la tu, Daaliyaa ade kawan nak main nanti. Orang lelaki cakap senang je kan. Tapi aku masih tak percaya, esoknya mase kat gethering tu aku tanya la mommy-mommy yang fully BF macam mane period diorang datang kan. Macam2 pengalaman yang diorang citer, so aku masih cool dan tak fikir ape-ape lagi.


 nie la test ke 2 aku buat , blur-blur gitu line ke 2 dia kan.


Hari Isnin, aku masuk keje macam biase tapi tetiba aku terfikir pasal test yang aku buat tu. Setiap kali mandi mesti aku tengok, mane tahu line tu tak kelihatan lagi.. Bodoh kan, kalu dah 2 line naik xdenya dia nak hilang balik line ke-2 tu. So balik keje hari Isnin tu aku test lagi, sebab aku memang beli 2 test. Test yang ke-3 tunggu kejap, line pertama tu memang jelas nampak then line ke-2 pulak naik kelihatan sedikit demi sedikit dan lebih jelas compare test ke-2 yang aku buat.


  hasil test ke-3, kedua-dua line lebih jelas kelihatan kan.


Makin buat hati aku tak keruan, betul ke aku pregnent nie, tanya pendapat kawan-kawan kat Fb, ramai ucap tahniah sebab diorang cakap sah aku pregnent, tapi aku masih tak percaya. Mula tu ingat nak tunggu suami balik dulu baru nak gi klinik tapi disebabkan aku tak leh nak duduk diam, semalam balik keje aku terus gi klinik area rumah aku tu. klinik tu aku dah biase sikit, sebab dari sebelum ade anak aku gi klinik tu.
Aku citer la kat doktor pasal period datang lambat sume nie kan, pasal aku test memang naik 2 line. Aku nak mintak pengesahan dengan doktor la betul tak aku pregnent kan. So doktor suh aku ambil urine la,
Dan sekali lagi test yang ke-4, POSITIF.


hasil test kat klinik, lebih jelas 2 2 line.

So doktor cakap, comfrim aku pregnent. Ok kali nie aku percaya, gembira+sedih+berdebar+risau sume bersatu. Gembira sebab tak sangka aku akan dapat anak lagi dalam masa terdekat nie. Sedih sebab aku dah tak boleh fully BF Daaliyaa lagi. Doktor suggest stop susu badan kat Daaliyaa sebab atas faktor kesihatan. Mase doktor cakap suh stop susukan Daaliyaa aku rase nak menitis air mata nie. Ye la Daaliyaa baru jer nak membesar dan nak kasih sayang. Berdebar dan risau sebab aku takut tak mampu nak hadapi semua nie. 

Aku berdoa semoga aku nie mampu memikul tanggungjawab kepada Daaliyaa dan bakal adik dia nanti dengan sama adil. So kawan-kawan, doa-doakan untuk aku semoga aku boleh menghadapi segala pemberian dari Ilahi nie..
 

22 comments:

aThidEaN said...

tahniah dear.tumpang happy utk u.rezeki tak disangka, iallah rezeki berganda.
i pon mcm u, lepas setahun pregnant lg.kena stop bf, sbb nak elak early contraction.masa 3bulan pertama tu dlm proses nak cerai susu badan dgn anak sulung, mmg susah sgt.at the same time i plak rasa contraction padahal baru less than 3m.so mmg kena stop bf, sayangkan anak dlm perut, anak sulung kena la korban sikit.lagipun dia dah menyusu sampai setahun lebih tanpa fm.

i ada tulis beberapa entry pasal cmne nak cerai susu badan ikut experience i. jemput la baca kat blog.

Mr n Mrs Zaidi said...

athidean:- tq dear..harap2 mcm tu la...ok,nnt sy boleh belajar...tq yek..

Ryn said...

tahniah..rezeki yg x disangka2..x semua dapat rezeki mcm tu kan..ade hikmah sume tu....daaliya da nak dapat kawan....:)

semoga sehat selalu nak nye...:)

Mommy_Cha said...

haaa..tahniah! ikut jejak langkah momy cha..bagus!!!! hihihi...tahniah daaliya nak jadi kakak. mmg jodoh ngan abe mikha lah daaliya ni..sejibik nak dpt adik kan budak dua org nih! kihkihkih!

Nhaa said...

Tahniah!! Best anak ramai-ramai meriah tau, lagipun okay je kalau pregnant rapat-rapat ni, nanti Daaliya ada kawan membesar sama-sama ;)Kita pun nak anak lagi, tapi keadaan tak mengizinkan.. Huhu.. Apa-apa tahniah sekali lagi ;))

erin said...

bonda daaliyaa, alhamdulillah rezeki, jaga diri baik2, xpe positifkan diri, mungkin smpai 6 bulan je rezeki daaliyaa, sekurang2nya dia dh exclusive bf 6 bulan, aish ni dapat smpai 3 bulan je, sekarang dh cmpur..kena selalu hepi ok, xpe daaliyaa ade kwn, lps yg second boleh stop lama sikit

nanonano said...

alhmdulillah, tahniah beb,
hamboihh potong jalan org nmpak??
kehkehh

Ros Anis Rusli said...

alhamdulillah..rezeki dtg lg...hehe..daaliyaa nak jd kakak dah..congratz sis.jg kandungan leklok....

♥ ROS ♥ said...

Tahniah kak.. Jga diri bebaik.. :)

Mr n Mrs Zaidi said...

rin:- tq...betul tu, org ckp rezeki anak nie sape thu kan...

Mr n Mrs Zaidi said...

Mommy_Cha:- hahaha thu xper mommy, ade geng la kita...betul2, mikha nak jdi abg, daaliyaa nk jdi kak.. hopely kita sme2 boleh besarkan mereka...mommy bila due??

Mr n Mrs Zaidi said...

Nhaa:- tq...tu la, hopely dpt handle la..hihihi..

Mr n Mrs Zaidi said...

erin:- tq...tu la, nasib sempat 6 bulan..xper, aish pun merasa jgk 3 bulan susu badan sepenuhnya..kalu erin dpt no 2 mnr thu dpt susukn sendiri smpai 2 tahun... tu la lps nie kne gap lme sikit la..

Mr n Mrs Zaidi said...

nanonano :- tq...rezeki kak..hbs kak lmbt sy jalan dlu la...hahahha..

Mr n Mrs Zaidi said...

Ros Anis Rusli:- tq anis...tu la, sbb tu duk hisap jari kaki jer...hopely..

S.n.Fariza said...

Alhamdulillah :)

Erina Asmawani said...

Alhamdulillah. Tahniah bonda :) Murah rezeki. Ada hikmahnya semua ni kan. Jaga diri tau..be positif. Kalau ada mulut2 jahat cakap yg buat bukan2 tu buat pekak je. Yeay!! Bestnye preggy :)

izan mama mia said...

tahniah..buka semua bernasib baik seperti ini....

Mr n Mrs Zaidi said...

S.n.Fariza :- AMIN..SYUKUR...

Mr n Mrs Zaidi said...

Erina Asmawani:- Tq..amin, syukur sgt walaupun masih blur..tu la, harap2 boleh hadapi sume ni.. betul2, biase la mulut org mmg takleh nak tutup...

Mr n Mrs Zaidi said...

izan mama mia:- tq...betul tu kan..

CikNaa said...

rezeki ALlah tu nurul.ciknaa pn takut gak ni.maklom la jarang jumpe suami ni..ehem2.. adoii

:::Klik, klik, klik....:::