Followers

Wednesday, November 21, 2012

Dok Tahu Nok Tulis Tajuk Ape.....

Buntu...??
no idea...
dok thu nok kate gane lagi...
benornya banyok sangat nok tulis tapi gok idea dok mari-mari nie.
so aku tulis hok litas dalam kepala aku deh.

1. Daaliyaa sekarang dah mula campur susu FM. Memang rase sebak sebab 7 bulan dia minum susu ibu sepenuhnya. Tapi kerna terpaksa aku terpaksa campur supaya dia dapat zat yang secukupnya. Aku kasi dia minum susu Dumex Dulac dan alhamdulillah susu tu sesuai untuk perut dia. Aminnnnn, so tak perlu aku pening-pening nak cari susu terbaik untuk dia selepas susu ibu. Tapi kan, kalu dengan aku, dia nak dicrect BF. Tapi takpe la, time aku keje waktu malam memang aku kasi direct jer selagi aku mampu dan selagi dia mau menyusu badan. Kalu duk dengan pengasuh dia, 2 botol ebm 1 botol susu FM.

2. Solid food pulak, Daaliyaa memang tak suka sangat puree. So sekarang pengasuh dia yang buat makanan untuk dia. Sebab kadang tu dia makan 2 3 suap dia dah tak nak. Tapi kadang tu dia makan dengan banyak. Agaknya ikut mood dia kot. Hari nie rase nak makan dia makan banyak sikit, esok pulak rase tak nak makan, so kurang la dia makan. kita follow jer selera dia macam mane.

3. Kandungan aku sekarang dah nak masuk 8 minggu = 2 bulan. Kejap jer kan, tup tup 2 bulan dah. Mase mengandungkan Daaliyaa aku rase macam lambat jer. Tapi yang nie lain sikit, rase macam kejap la pulak. Mungkin mase mengandungkan Daaliyaa aku banyak fikir, pastu aku pulak mase tu banyak mase terluang, macam yang nie, aku tak banyak fikir, masa pulak tak cukup jer aku rase.

4. Sejak Sabtu lepas, aku dah mula rasa mual, loya dan mudah penat lebih-lebih lagi bila Daaliyaa menyusu direct BF. lepas dia munyusu aku rase badan aku nie lembik dah, bila berdiri rase macam mengigil gitu. Isnin lepas pun aku mc sebab tetiba perut aku nie rase macam, kepala hanyut, mual dan rasa loya. Aku gi klinik nak scan keadaan baby sekarang, tapi doktor tak suggest sebab baby sekarang memang kecil lagi. Kalu scan pun memang tak berapa nampak, so doktor suh tunggu lagi sebulan untuk scan.

5. Aku ingat nak buka buku merah/pink kat klinik kerajaan tahun depan. Bunyi macam lama lagi kan, tapi lagi sebulan lebih dah nak masuk tahun baru 2013. Aku nak buat time check up Daaliyaa 9 bulan. Agak-agak korang kena marah tak?? ye la, biasenya aku dengar kalu gi klinik gov nie, if kita pregnent lagi for second baby sedangkan anak sebelum nie belum sampai setahun lagi kena marah. Nanti mestinya diorang tanya kenapa tak plan la, kenapa tak makan ubat la. Tapi aku harap takde la semua soalan-soalan cepu mas tu yek. Dah rezeki Allah nak kasi, so kita terima jer la kan...

6. Sekarang aku dah takde keje banyak kat ofis, tapi aku still blur nak buat new entry untuk blog nie. Ade banyak citer tapi idea nak mengarang tu tak datang. Macam blur gitu. Takpe la, bukan ade orang baca sangat blog aku nie. Nie pun aku buat supaya pembaca yg setia dan sudi baca masih ingat dan kenal aku lagi. Seronok sebenarnya berkawan dengan orang alam maya nie. macam-macam ragam adenya.

Belang-belang takdok idea, panjang jugak entry aku nie ye dok...hihihihi... takpe-takpe sementara idea nok datang nie, aku tulis jer la kan...merapu tu sori la yek...

btw, nanti aku nak upload baju sutera terengganu, korang berminat dok?? aku memang ade berniaga kecil-kecilan tapi tak jarang ah aku pos kat blog nie..kat Fb de ah...nanti aku upload k..


6 comments:

Wawa said...

2 bulan. tinggal 7 bulannnnnn. weeeeee~ hehehehe.

Mommy_Cha said...

hi mama daaliya besan momy cha!
utk pengetahuan u, i tak bukak buku pink. seyes takut kena marah. dah le czer, anak baru 7mons dah preggie. GULP!
stressmaknak!
baik aku pegi swasta bayo pon takde hal, janji hati senang dan more happy tak kena marah. kalo normal takde nye derang marah u. no worries!
:)
i pon mornim sickness ni. aduhai ...yg peliksnya apesallah kali ni asik nak cramp jer rasa kat perot...hadoi tatot!

CikNaa said...

sbb tu tak boleh susukan baby bl peknen kan? terus jadi lemah.. takpela slow2 ye mommy.. ciknaa pn risau gak lekat sbb skrg free. dh mls nk mkn ubat..

Lynn Hamzah said...

salam perkenalan...
tahniah sebab preggy lagi...dah rezeki kan...x kan nak tolak...hehehe...
follow blog nie yer...

Erina Asmawani said...

Kejap je rasa kan sebab dulu xde kawan..sesorang. Skarang kakak Daalita sentiasa teman bonda..lagilah kejap masa berlalu.

Alahh..buat xtau je nanti kalau nurse tu bising2.Janji Nurul & baby sihat. Take care Nurul. Hugs Daaliya untuk Ena. Rindu budak bambam tu!

aTy _faRed~ said...

Eeeaahh..aty ketinggalan ker ..tak tau pon awk dah pegnan blk..:-) alhamdulillah...nnti daaliya ade kwn..:-)

:::Klik, klik, klik....:::