Followers

Friday, September 14, 2012

Ruam Or Alergik...???

Daaliyaa sekarang walaupun dah nak masuk 5 bulan esok hari tapi masih lagi naik bintik-bintik merah kat muka dan leher dia...
kesan calar tu kesan dia garu muka dia...

tak tahu la tu ruam ke ape, sebabnya dah berapa kali gi klinik mintak krim nak kasi bintik merah tu hilang,
bila letak ubat, ok dah kurang, pastu naik balik..
kadang tu letak ubat lagi, makin merah pun ade...
bila kuar jalan ker, gi rumah akak ker, or gi mana-mana sume orang tanya kenapa merah nie sume, tak letak ubat ker..?? dah penat nak jawab, kadang tu sebelum orang tanya aku bagitahu siap-siap...
ye la, mak mane tak peduli pasal anak kan..
mesti la aku letak ubat kan, dah macam-macam ubat aku guna,..
hari tu balik raya, teruk giler naik merah-merah kat leher dia....
lagi pun dengan cuaca yang panas mase raya t u lagi la teruk merah tu naik kan..
aku siap gi klinik time raya tu, doktor ade cakap daaliyaa nie enzima [betul ker ejaan aku tu..]
dia suh aku tukar sabun mandian, sebab daaliyaa kulit sensitif...
tapi aku takde la tukar sabun kan, sebab sebelum nie ok jer dia pakai sabun ape pun..[tapi aku nak try jugak la guna sabun untuk kulit sensitif]
then doktor kasi krim dan  sabun cuci...
so balik tu, aku terus mandikan dia tapi tumpang kat rumah kawan aku, kebetulan aku nak singgah beraya rumah kawan aku tu...
mase aku mandikan dia memang dia menangis la, walha daaliyaa sebelum ni paling suka mandi..
mungkin pedih kot leher dia bila kena air dan sabun tu...
kesian aku tengok dia...
dah siap mandi sume aku letak pulak krim tu kat leher, time letak tu dia macam mengamuk jugak tapi dalam mase same dia macam merelakan kita sapu-sapu ubat tu...lepas tu terus dia tido..
ye la balik raya hari tu, dengan leher naik merah-merah, dia batuk n selsema jugak..macam nak demam tapi check suhu normal..tak sedap badan kot..budak kan, nak cakap tak pandai..mula la dia meragam...
bila dah sapu ubat tu aku tengok merah kat leher dia dah kurang, lega la aku kan...
balik kl tu ingat dah ok, tapi tak ok...
merah tu ade lagi...naik kat muka dia pulak...
naik kat muka tu sebelum raya memang dah ade, orang cakap sebab susu kan..
bali kg raya tu merah kt pipi hilang dengan sendirinya..alih-alih bila balik kl balik bintik merah kat muka dia naik balik...dah macam-macam aku taruk taknak kasi merah tu..
terbaru nie aku taruk tepung ubi kayu..ramai orang cakap letak tepung boleh jadi baik...
so aku pun beli la kan, bila pakai macam elok, merah-merah tu dah mula kurang..
tapi semalam merah tu naik makin bertambah pulak...
dah la, tangan daaliyaa tak duduk diam, macam garu-garu gitu,..gatal agaknya...
runsing betul aku....huhuhu..tak tahu nak buat macam mana lagi...





korang ade tak ape-ape lagi petua nak hilang kan merah-merah tu sume...

7 comments:

KUREKURE COMEL said...

anak sy pun sama...sy cuma letak minyak butbut ngan minyak zaitun...

alhamdulillah...


try pkai sabun organic...kat tesco jenama buds...

kdg2 anak naik merah2 cmtu, disebabkan air...kena pkai penapis air...yelah sbb air kan kotor skrg...










smile....

Mr n Mrs Zaidi said...

KUREKURE COMEL:- OOO YE KER...NAK TRY CRI JGK LA..TQ YEK..

CikNaa said...

btl ke ekzima ni mommy? minum susu FM tak? biasa kalo camni alah pd susu or nestum.. try beli lactose free.. btw, ada jgak bby yg alah susu bdn..

Noorly A Puad said...

jemput ke blog saya.Inginkan tip2 tingkatkan penghasilan susu, kunjungi http://mamahazeeq.blogspot.com/

Mr n Mrs Zaidi said...

CIKNA:- EHMM ENTAH LA CIKNA...SBB TU DOKTOR YG CKP LA... DIA FULLY BF...
NAK CKP ALAH SUSU BADAN, TAK KOT, SBB MERAH2 NIE NAIK SEKEJAP ADE SEKEJAP TAK...MCM TU LA...

Mr n Mrs Zaidi said...

NOORLY A PUAD:- OK2..I WILL TQ DEAR...

aTy _faRed~ said...

alahai..kesiannyer..mesti die pedih kan...anak aty baru sehari dua ni tumbuh ruam bintik2 kat badan die..mungkin sebab die dah melasak lepak carpet bagai..kulit senditif ni memang mudah kene..habuk sikit pon dah ley naik ruam...aty baru gi klinik..pakai cream dok kasi..alhamdulillah ok..tapi tak tau ar sok lusa...sekarang aty tukar shampoo badan die pada sebamed..-elok tuk kulit sensitif..mahal sikit ar..tapi aty pon rase agak ok..try lar..:)

:::Klik, klik, klik....:::