Followers

Thursday, April 18, 2013

PART 7 :- Kisah terakhir kelahiran Daaliyaa...

Salam... 2 hari takde entry... Sebab minggu nie banyak la pulak tender masuk... So takleh nak curi masa untuk buat entry... Bersambung citer pasal kelahiran Daaliyaa, ni part yang terakhir dimana part yang paling aku ingat, gerun berbanding mase mengerang kesakitan nak lahirkan Daaliyaa iaitu part kena jahit...Ngilu, seriau aku dibuatnya.. Sampai 2 3 malam teringat2 macam mane doktor tu jahit.. Sakit sebelum Daaliyaa lahir, terus hilang bila Daaliyaa keluar tapi sakit jahit nie sampai termimpi2 dan teringat2 aku dibuatnya..

Proses nak jahit memang lama giler wei.. Hampir 2 jam lebih... Laki aku tahu aku bersalin jam 9 pagi, mase tu aku tengah dijahit... Btw lupa nak bagithu, aku kan bersalin kul 7.46 pagi, tapi laki aku tahu aku dah bersalin kul 9 pagi lebih... Sebab mase dia turun ke labour room time aku tengah sakit tu, dia dah tanya kaunter pasal aku, tapi pihak kaunter cakap tunggu dulu sebab doktor dalam LR belum panggil lagi.. So dia tunggu jer la kat lobby depan LR tu. Tunggu punya tunggu, sampai m.i.l aku dah sampai pun belum de perkembangan ape2 lagi, terus m.i.l aku suh laki aku tengok dan tnya  keadaan aku macam mane, ye la dia takut aku nak ape2 kan.. Masa tu mati2 dia ingat aku masih belum bersalin, ye la kalu boleh dia nak masuk n berada disisi aku time aku tengah bersalin tu, tapi bukan rezeki dia untuk melihat nak pertamanya kuar depan matanya sendiri.

Perbualannya kat kaunter LR [ni drp ape yang laki aku citer la] :

Laki aku [L.A] :- Cik, boleh saya tengok isteri saya dah bersalin belum...??
Nurse [kot, aku tak pasti] :-  Boleh, sape nama isteri encik??
L.A :- Nurulhidayat Razali
N :- Oooo, isteri cik dah bersalin dah, meh masuk dalam tengok anak cik... Dia bersalin kul 7.46 pagi lagi... 
L.A :- Aik, kenapa tak panggil saya..saya kat sini dari pagi lagi..dari isteri saya kena tolak masuk LR lagi...

aku tak pasti nurse jawab pe...tapi yang aku tahu terus laki aku masuk ikut nurse tu...

N :- Ni anak cik, cik tengok la jantinanya lelaki ke pempuan....pastu sana tempat ambil wuduk, arah kiblat sebalah sinie, boleh la encik nak azan ke anak iqamat ker....

Pastu laki aku cakap, bila tengok baby dia girl terus tersenyum..tak kisah la boy or girl janji sihat dan selamat sudah... Memang laki aku nk boboi2 tapi dapat gegel pun pun ok juga...Lepas jer laki aku azan dan iqamah bayi tu terus dia nak jupe aku tapi time tu aku tengah duk jahit lagi..Korang bayang kan kul 9 lebih belum siap lagi aku di jahit..macam nak jahit baju kurung pulak....lame bebenorkan...

Berbalik citer kena jahit tu, mula2 jahit, doktor tu siap tetas/buka balik tau jahitan yang dia dah jahit tu.. katanya, dia tergunting terlalu dalam.. Dah la doktor lelaki, mase tu dah xde rase segan ape dah... Mula2 jahit tu memang tak rse sakit, sebab kesan sakit bersalin tu masih de lagi, tapi bila dah siap tetas, tukar peralatan, hilang sume sakit bersalin, tinggal sakit kena jahit jer..

Situasi 1:- Lepas jer bersalin. doktor cuci darah sume, pastu bermula proses nak jahit tempat gunting tu... Mula2 dia check, aku dengar la dia macam mengeluh pastu cakap, kesan gunting tu terlalu dalam... Nak jahit tu, dia de cakap aku dia dh nk mulakan jahitan tu, so aku dalam sedar tak sedar sebab dah penat sangatkan, iye kan aje.. kemudian separuh jalan, dia macam resah aku tengok, dia cakap kat aku kesan gunting tu terlalu dalam, dia tak boleh nak buat sebab takut ade bocor dibahagian tempat kita berak tu a.k.a dubur [sori la, mcm lucah sikit tp tak thu nak tulis ayat mcm mne supaya korang faham k]..Time tu dia panggil nurse [senior kot] tanya doktor mane ade kat area LR tu.. Pastu dia pun de cakap2 kat nurse tu pasal masalah aku tu...

Situasi 2:- Datang seorang doktor lain tapi pempuan la, tengok keadaan aku tu macam mane..Dengar diaorag duk potpetpoet..tak berapa nak faham sangat bahasa doktor nie.. Tapi yang aku ingt doktor pempuan tu cakap, kat kawan dia macam nie "ko tak leh jahit macam nie, sebab kesan gunting tu dalam nanti bocor antara A** dan dubur bahaya..cara jahit nie macam tak kena la..ko kena bukak balik jahitan tu.."... Buka balik..?? Masa dengar buka balik tu, aku dah macam blur..buka balik jahitan..??? xper la, pasrah jer lagi mase nie..sebab malas nak layan dah la aku ngantuk + penat lagi... Bila doktor pempuan tu cakap macam tu, doktor lelaki tu pun bagithu aku " puan, saya kena bukak balik jahitan puan nie, sebab ade masalah sikit yek, tempat gunting tu terlalu dalam la puan, saya mintak maaf yek"..yang aku nie pulak "ooo ye ker..ok la..." pasrah orang nak buat ape pun...Pastu terasa la dia gunting balik  jahitan yang dia dah jahit tu, pastu cuci darah sume, tukar peralatan menjahit sume, sebab darah terlalu banyak...Mase dia duk buat keje2 dia tu, dia sembang2 la dengan aku, dia suh aku berehat dulu...

Situasi 3:- Siap sume tukar peralatan, datang balik doktor pempuan tu... Dia suh doktor tu jahit cara lain pulak, bila dah macam suku jalan doktor tu pasrah, dia cakap memang dia tak boleh buat, pastu dia mintak izin aku nak masukkan jari dia dalam aku d***r sebab nak tengok ade bocor ke tak.. Cuma korang bayang kan , jari orang lelaki masuk dlm kita punya d***r tu, sakit tau, pastu ngilu tuhan saje yang tahu... Pastu dia suh doktor pempuan tu pulak, yang jahit..korang tahu ape doktor pempuan tu cakap " ok meh sini aku try pulak,," ...TRY ok, ape dia ingat aku nie bahan xperimen ker ape...??? Dia buat sekejap pastu dia surrender jugak..tak berani dia cakap, kena panggil pakar jugak... Dalam duk kalut2 tu, ramai pulak doktor yang lain masuk dalam 4 5 orang jugak la...Diaorang ingat nie kelas menjahit ke ape...Pastu duk soksek soksek, aku mase tu dah gelisah dah, penat baring lagi, penat bersalin lagi, skit kne jahit lagi,macam2 ade la... bilik econ pun teresa panas jer..

Situasi 4:- Dalam duk sibuk2 diaorang duk bincang pasal nak jahit tu, datang nurse senior sikit kot, dia suh cuba tukar kedudukan aku pulak...Sudah...Drp duk macam nak bersalin tu, kena letak kaki posisi lain pulak.. kaki kena letak atas stand...Entah ape posisi pun aku tak tahu la, bahasa perubatan nie aku tak tahu sangat... Aku pulak, macam menurut perintah jer la..ye la, kalu nak marah or tak ikut, kita jugak yang sakit n bermasalah nanti..Turutkan aje la.. Pastu, doktor lelaki tu pulak yang sambung jahit, tu pun tak jahit sangat, padan duk cuci darah kuar je pastu dok klebek sana, klebek sinie, macam siang ikan ko tahu...Ngilu giler, nie aku duk taip entry terasa pulak macam mana dia buat tu....

Situasi 5:- Last2 diaorang panggil doktor pakar jgk, bila doktor pakar tu datang, boleh pulak doktor pakar tu cakap, "ape lagi masalahnya, ok la tu awak jahit...btw kenapa posisi pesakit nie tak betul, ape awak buat nie...panggil nurse [senior] suh dia ajar macam mane nak letak posisi kaki pesakit tu macam mane...potpepotpet.." duk membebel kat doktor2 baru tu... Pastu doktor pakar tu sendiri yang jahit...masa tu aku dah keras bontut duk baring..sakit bersalin sume dah hilang... Dah la dari mula2 lagi diaorang jahit hidup2 takde bius ape, aku boleh terasa jarum dan benang kat isi badan aku time dia duk jahit..Bila dah nak jahit lapisan terakhir tu, [yang pasti kat kulit] tu baru dia bius... mase tu memang xde rase sakit ape la sbb dah bius kan,... Last2 baru la kuar aku bersuara dan bertanya pada doktor2 tu bila nak siap..aku cakap la, sakit jahit lebih sakit dari nak bersalin pulak.. Doktor tu cakap, sikit jer puan ..dah siap nie, cuma nak kne check balik takut2 de bocor nanti...Sekali lagi doktor tu mintak izin aku nak, masukkan jari dlam d***r, last check katanya..tapi kali ni jari doktor pempuan...walaupun jarinya lebih kecik tapi, rase ngilu memang tak leh nak bayangkan...Gitu la pengalaman aku kena jahit...kalu teringat jahit tu, rase serik nak bersalin...hohohohohooh....

Dah siap sume, doktor tu duk sembang2 dengan aku, pastu nurse datang suh aku berehat, kalu nak ape2 dia suh tekan button yang dia kasi tu... Dalam sejam kot, aku terlelap, aku tersedar pun sebab rase sejuk sangat.. Aku terus tekan button tu, bila nurse dtg aku mintak tlg dia pakaikan stokin kat kaki aku nie...aku cakap sejuk sangat...Aku tnya lagi, boleh tak aku nak tengok anak aku kan..n aku tnya jgk bila boleh aku naik kat ward n jupe laki aku.. Dia cakap, laki aku memang de tunggu kat sini, nanti dia panggilkan, dia tnya aku, dah kasi susu kat baby belum, aku cakap la belum lagi kan... Pastu, nurse suh aku tunggu dulu, nnt dia bawak masuk baby aku n suh laki aku masuk...

Bila tengok muka laki aku tu, terus rase sebak...dia pun terus cium dahi aku nie..pastu nurse bawak baby masuk, rase macam lengkap sangat sebuah kaluarga kecil kami.... Dalam kul 12 lebih baru naik ward....
Mase tu semua sedara mara dah menunggu...

Lepas bersalin, setengah orang bila baby dah berak dan kencing dah boleh balik, tapi aku kena tahan 3 hari sebab mase aku pregnent aku de jangkitan kuman [GBS], so doktor nak pantau suhu baby macam mane..takut terkena jangkitan mase dia lahir...So far Alhamdulillah, xde ape2...

So berakhir kisah pengalaman aku saat2 aku melahirkan Nur Daaliyaa Rafhanah.....Sori la terlalu panjang citernya, semoga ade la yang sudi nak baca...tapi xde pun xper, sebab nie sebagai satu kenangan melahirkan baby sulung aku....Nanti bila anak2 dah besar, boleh recap balik pengalaman2 nie sume....









7 comments:

erin said...

mak oiiii, klu jahit baju kurung tu, 2 jam dah boleh siap sepasang dah..huuuu, rin dlu pun jahit byk jugak, berpeluh2 dah ni, dahlah byk lapis, nasib baik sedut gas byk, so sakit mamai2 je. tapi dekat 3 bulan baru nak baik jahitan tu, sebb jahitan renggang, wuuuu seram klu ingat balik, boleh ke tidok nk beranak kali kedua ni, seramnye.

CikNaa said...

jahit hidup2? pergh!

aThidEaN said...

nangisssssssss

NugRuL SakuRa said...

salam

suka bace kisah sis lahirkan daaliya nih....cerita details mcm nih la boleh buat kite imagine...huh naik seriau giler bace tang yg jahit tuh.... ready for 2nd baby plak yer sis...semoga semuanya di permudahkan..amin

jaja_NorLiza said...

errr...seriau! ngilu... dapat bayangkan caner.... ;-)

Anak Lebah Comot said...

Fuhh!!! Ngilu.....tak petut tau doktor tue...haiipp!!!

Anak Lebah Comot said...

Fuhh!!! Ngilu.....tak petut tau doktor tue...haiipp!!!

:::Klik, klik, klik....:::