Followers

Tuesday, April 9, 2013

Part 1 :- 9 April 2012 yang lalu....

Perasan tak korang **bajet de orang baca entry ko yek Nurul, dalam blog nie aku memang tak pernah citer bagaimana saat kelahiran Daaliyaa.. Dulu pernah nak buat entry, tapi aku tak buat, sebab sengaja aku nak buat bila Daaliyaa nak masuk 1 tahun..

Jom mengimbau kembali saat kelahiran Nur Daaliyaa Rafhanah binti Norzaidi.....

Isnin, 9 April 2012..

Bangun tido seperti biase, dalam dilema nak gi kerja ke tak, sebab hari Ahad tu penat kemas rumah... Baby pun kurang gerak sejak Sabtu lepas tapi aku just fikir positif jer... Dalam nak tak nak tu, aku gagah diri jugak gi kerja hari tu..drive sendiri sebab my hubby tak dapat nak hantar... So sampai ofis jer, siap kan keja-keje yang kena siapkan b4 nak cuti panjang.... Dalam masa yang sama baby masa tu gerak aktif jugak la compare hari weekend lps...kul 4 nak tunggu solat asar, tetiba perut aku mengeras semacam...

Kul 5.30 terus balik keje, otw tu aku kol laki aku bagitahu perut macam sakit2 dan mengeras jer. Aku bagitahu dia ingat  nak gi klinik terus nak check ape yang patutkan tapi fikir2 balik rumah dulu la, mandi sume dan tunggu laki aku balik baru gi. So sampai rumah, berehat jap, pastu rase macam nak yakyak...alang2 dh nak membuang hajat, terus la mandi sume kan...lepas mandi perut nie rase lega..kurang dah sakit macam otw blik keje tu... laki aku balik tu, lepas maghrib terus ajak dia gi klinik.. Sampai klinik bagitahu la kat doktor pasal sakit tu sume, then doktor suh baring.. Doktor cakap, baby dah masuk laluan dah nie..memang tu sakit tanda awal2 sakit nak bersalin...so doktor prefer suh gi Hospital Serdang.. doktor tu siap buat surat bagai...Lepas jupe doktor, aku tak terus gi spital pun, siap gi makan dulu...dh kenyang perut, baru balik rumah solat isyak, ambil barang yang patut dulu...

Dalam kul 11mlm lebih aku sampai kt spital serdang. Tu pun macam nak tak nak jer gi sna..Mula-mula sampai terus gi kat bahagian emergency tp diaorang cakap salah kena gi kaunter dewan bersalin sebelah sana...So aku dengan laki aku, berlenggang kangkung la ke tempat dewan bersalin tu... Sampai sana terus gi kaunter bagi surat yg doktor klinik swasta tu kasi, then diaorang suh aku tukar pakai kain batik sebab nak check sume...Mase gi tu kan aku just bawak diri jer, so, suh laki aku gi ambil kain batik tu...

Bila dah siap tukar sume, bermula episode seluk menyeluk, buat ctg, scan bagai...Masa dia seluk tu bukaan masih belum terbuka lagi..buat ctg jantung baby ok, scan pun ok..doktor estimate berat baby dalam 2.9kg or 3kg jer... Pastu aku cakap kat doktor baby nie kurang gerak sejak hari minggu lepas lagi, langsung kena marah sebab tak terus datang hospital...

Oleh kerana aku macam tak puas hati kenapa baby kurang gerak, tapi bila check sume ok, doktor suh aku admit ward... So bermula la episode aku berkampung di hospital serdang sampai la aku bersalin.... Serah diri secara terpaksa...dah macam orang tak betul masuk hospital tapi belum ade tanda2 nak bersalin... ye, la cuba korang bayang kan tak sakit, tapi duk hospital....

to be continue hari2 seterusnya berada di hospital tu....

5 comments:

m@m@yAyA said...

Skrg ni ada kt hsptl lg ke? Bby ok x..hrp sumenya slmt yer

Mr n Mrs Zaidi said...

takde la...jgn salam faham mama yaya, entry tu mengimbau kembali jer saat kelahiran daaliyaa jer....hihihihi.. alamak ramai salah faham nie..siap de msg sy lg..

CaNvAS pUTeh said...

tahu xpo..baru je nk g melawat..hahaha

CaNvAS pUTeh said...

tahu tak pe..baru nak g melawat

Nurul Aziz said...

Masa Daaliya dulu, kena bedrest eh? lama tu.. dari 27weeks nak tunggu ke 40weeks..

:::Klik, klik, klik....:::