Followers

Monday, April 15, 2013

Part 6 :- 15 April 2012... Welcome to you Baby....

15 April 2013,

2 pagi, seperti biase nurse datang buat CTG...Tengah2 baring duk buat CTG tu, aku rase nak kencing...Pastu tetiba aku rase macam cecair panas suam2 kuku jer kuar...Aku pelik la, aku rase tak kencing pun lagi, sedang elok mase tu nurse datang nak ambil report CTG tu, terus aku bagi tahu kat nurse pasal air tu..Nurse tengok, dia cakap tu air ketuban dah pecah, so dia suh aku pakai pad dulu.. Sebab air tu akan kuar berpanjangan...Masa air ketuban pecah tu, sekali lagi nurse n doktor cek bukaan jalan tapi masih 3cm lagi...

Lepas jer doktor check, aku terus tel laki aku cakap, air ketuban dah pecah dan suh dia datang jer la hospital sebab takut ape2 terjadikan... Dalam mase air keluar tu, sempat jugak la aku terlelap sebab memang aku ngantuk giler mase tu... Dalam kul 4 lebih, dah mula rase memulas macam nak berak gitu.. [btw aku lupa nak citer dalam entry lepas, mase hari Jumaat yang aku dah mula rase sakit tu lepas check bukaan doktor siap masukkan ubat suh berak, xsempat ape2 terus je rase nak berak ko tahu..hohohoho..sampai tak tertahan2 nak berak tu...] Aku dah terasa macam sesuatu berputar bergerak menekan2 dalam perut nie..macam baby nak kuar sangat dah time tu...Terus tel laki aku cakap dah start sakit macam hari tu, aku tanya dia kat mane mase tu, dia cakap baru nak kuar rumah...

Dalam duk menahan sakit tu, doktor datang ambil darah aku, time tu aku terus request dengan doktor nak ubat tahan sakit. Doktor cakap nanti dia kasi... Tunggu punya tunggu sampai sudah doktor tu tak kasi...hampeh... Dalam kul 5 lebih laki aku naik jupe aku..[btw hospital serdang kasi kalu suami nak naik dalam mase 5 or 10 minit jer kalu bukan waktu melawat].. Mase tu tahap sakit dah 15 minit sekali, duduk tak kena, baring tak kena..kalu dah ko baring macam tu, macam tu la ko rase selasa memang takleh nak tukar2 posisi dah...Time tu duk pegang tangan laki jer la cakap sakit kan...Mase dia nak kuar tu, rase macam tak nak lepas jer...

Kul 6 lebih, sakit semakin menjadi, bukan 15 minit sekali dah, tapi 8 minit sekali...memang tak leh nak tahan dah... Sms kat laki aku cakap sakit sangat2 nie...Mase nie mulut tak lepas berzikir sume... Dalam mase yang same jugak, bakal ibu sebelah katil aku pun duk menahan sakit macam aku jugak..dia lagi la, dari malam lagi duk mengerang kesakitan tu.... Macam aku mengerang jugak, tapi kalu boleh tak nak sampai bunyi satu ward tu kan..cover2 jugak la...kan org cakap hover sangat..hahahhaha...Dalam duk tu mengerang tu, kebetulan bakal ibu duk depan katil aku perasan aku tgh sakit, aku minta tlg dia panggilkan nurse...Nurse datang terus buat check bukaan, tapi bukaan still 3cm...Mase tu Allah saje tahu betapa sakitnya aku duk menahan kesakitan tu...memang zikir tak pernah2 putus la.. Dalam mase tu jugak aku duk tel, sms laki aku suh dia naik atas...Dia cakap nak solat subuh dulu so nanti dia naik..

Betul la orang cakap, sakit nak bersalin nie, lain macam rasenya..Memang tak boleh nak dibayangkan... Sambil tahan sakit sambil tahan menangis... Kul 7 laki aku naik, tengok dia terus pegang tangan dia, cakap kat dia memang aku dah tak tahan sakit nie pastu bukaan still 3 cm, kalu jalan tak buka jugak aku nak oparate jer.. Dia serba salah, katenya banyak risiko kalu oparate...Pastu aku cakap kat laki aku, aku de mintak ubat tahan sakit dengan doktor, tapi sampai sekarang doktor tu tak kasi... Dia pun terus panggil doktor yang bertugas dan bgithu pasal ubat tahan sakit tu, kebetulan pulak mase tu pertukaran shif, so doktor yang laki aku cakap tu doktor lain.. Dia cakap mane boleh makan ubat tahan sakit, sebab memang nak kasi sakit supaya bukaan jalan tu cepat.. Doktor tanya aku, bila last check jalan tu, aku cakap dalam kul 6 lebih, dia pun macam was-was la nak check jalan sekali lagi sebab baru jer checkkan, tapi dah tengok aku duk mengerang sakit, pastu duk cakap dgn laki aku nak oparate, terus dia suh laki aku tunggu luar, dia tarik tirai nak check jalan skli lagi...

Pada masa tu jgak, bakal ibu sebelah aku tu pun doktor duk check bukaan jalan, tapi dek kerana aku nie sakit, tak layan mane dah orang sekeliling... Mase doktor check jalan aku tu, terkejut doktor bila dia check, dh full katenya [time aku type entry nie, meremang bulu roma aku teringat saat2 tu], dah rase membran kepala... Ape lagi kelam kabut la sume nurse n doktor time tu...Dah la bakal ibu sebelah aku tu pun full jugak bukaan dia... So, cepat2 diaorang angkat kami suh naik atas bed troli, dalam pada duk tolak tu, nurse dah pesan siap2 "Puan, jangan teran dulu yek, puan tak boleh bersalin kat sini, kena tunggu sampai labour room, puan sabar ye puan".. Aku nie pulak jenis menurut jer, tahan la sakit tu, padahal dah rase nak berak pun ade time tu tapi fikir baby aku tahan jugak.... Dalam duk kelam kabut tu, mula2 aku nampak lagi kalibat laki aku ikut nurse yang tolak aku tu, pastu aku tengok lgi, dia dah takde sampai la kat labour room tu....

Sampai jer labour romm, dia suh tukar katil pulak..mase tu dah kurang sakit, doktor pulak lelaki time tu, dalam hati nie, aku duk seminggu sini sume doktor pempuan check tp time nak beranak, doktor lelaki la pulak sambutnya..pastu sakit tu datang balik, dalam mase yang same teringat kat laki aku, nak suh nurse panggilkan laki aku tu rase macam takut2...ye la takut nurse, tengah sakit2 pun nak suh panggil laki..aku pun diam jer la..Nurse dan doktor jer la semangat aku time bersalin tu.. Doktor pulak duk pesan supaya teran time sakit jer, guna satu nafas jer... Mase mula2 teran tu tak kuar jugak...pastu sakit tu hilang, simpan tenaga, sakit lagi baru teran... Pastu bila kali ke 3 teran doktor cakap,"puan teran lagi puan, dah nampak kepala baby nie, kesian kat baby puan, teran sekali nafas, curi nafas puan", pastu sakit tu dah xde aku berhenti, cakap kt doktor dah tak sakit.. doktor cakap xper, nanti puan teran betul2 time sakit tau.. Selang beberapa saat sakit tu datang balik, time tu aku cakap kat doktor dah sakit, so doktor sekali lagi bagi semangat kat aku, tengah2 duk teran doktor cakap, dia nak gunting sikit, sebab anak first laluan macam kecik sikit, dan pada mase tu la aku teran sehabis nafas aku macam rase dah tak bernyawa lagi time tu pastu glurp rse sesuatu kuar dari celah kaki aku tu, pastu rase glur2 doktor tarik sesuatu...Alhamdulillah, kuar jugak baby tu, ayat pertama bila baby tu kuar aku dengar nurse tu cakap "Assalamualaikum...," then dgr diaorang duk cakap, besar baby nie. mybe dalam 4 kg nie... Pastu doktor tanya aku, "puan nampak tak baby puan nie, girl ke boy..?? " Walaupun samar2 dah la tak pakai cermin mata, aku leh nampak baby per, sebab tak nampak bird2kan, so aku cakap nampak, baby girl.. terus nurse letak baby tu dekat dada aku supaya, baby tu dengar dengupan jantung ibunya, mase tu aku memang terharu sangat, memang tak dapat nak bayangkan perasaannya... Dan baby tu pandai tau, terus berak bila letak atas badan aku tu, tu la, maknya macam2 makan sebelum bersalin tu..hahahahha...

Maka tepat jam 7.46 pagi, Ahad 15 April 2012 lahir la seorang lagi umat dimuka bumi Allah nie....Alhamdulillah, aku bersyukur sangat2..

Macam dah panjang sanagt kan entry nie... bersambung lagi la... next entry aku citer, proses jahit, bila laki aku dapat tahu...

p/s:- aku 1/2 day hari nie....nak gi cucuk budak satu tahun tu daaliyaa...

4 comments:

MimahAjil said...

tahniah....Alhamdulillah dah selamat dua2 ye..

MimahAjil said...

alamak...salah komen...ingat dah bersalin...sorry..huhuhu

m@m@yAyA said...

perghh berpeluh bc..~

ngeri la plak..lgsung xjd nk update gak psl kelahiran yaya dlu..huhu

kecut perut bc..~hahahah

apapun alhamdulillah daaliya da setahun arinie..ase cam cepat sguh masa berlalu kn..
daaliya xlm lg da jd kakak~

Mommy_Cha said...

:)
taktahu cena rasanya bersalin normal. tapi awak ibu yang kuat...tahniah yer mama daaliya :)

:::Klik, klik, klik....:::