Followers

Wednesday, April 10, 2013

Part 2 :- Selasa, 10 April 2012....

Entry bersambung,

10 April 2012, 1.30am

So, bila doktor cakap aku kena admit ward, terus kuar jupe laki aku bagitahu kat dia. Time tu perasaan macam dah berbelah bahagi...sebab EDD aku lambat lagi, kalu ikut period 15 April, tapi kat buku pink nurse tulis 17 April... So macam caya tak caya, eh dah nak bersalin ke aku nie.. rase sakit yang aku rase macam terus hilang bila doktor suh admit wad...hohohohoho...

Bila dah cakap dengan laki aku tu, dia pun suh aku admit dulu tengok macam mane, kalu ade ape2 hal mintak balik la... Bila dah laki cakap gitu, aku pun pasrah ler kena tinggal kt spital tu...hohohoho..pastu laki aku gi ambil keta dulu sebab nak ambil brg2 yg de dlm keta tu..parking hospital serdang nie jauh dgn dewan bersalin tu..

Ambil brg aku jer pun, brg baby aku tinggal dalam keta dulu la..ye la, naluri aku kate belum mase lgi kot aku nak bersalin..lagipun doktor cakap mungkin admit satu hari jer...drama air mata la kejap, ye la kne tingaal sorang kat hospital tu, bila laki start kete dan terus berlalu, wahhh rase nak meraung jer kat citu...

Pertama kali masuk dan tido kat wad sorang diri, tapi tu pun bukan wad biase, tumpang kat wad dewan bersalin dulu sebabnya wad biase kat atas tu penuh. Nasib la malam tu, de sorang lagi bakal ibu peneman aku tido, kalu tak seriau jugak tido sorang dalam bilik ward yang hanya de 4 katil ajer..dah ler aku nie penakut jgk orangnya..suka fikir bukan2...

Bila duduk dalam wad dewan bersalin tu, korang ingt lena ke nak tido...?? oo tidak sama sekali, boleh dikatakan setiap jam de jer dengar suara baby menangis dan de baby baru bersalin..time tu Allah jer tahu macam mne perasaannya... takut, xcited sume ade..tido2 ayam jer la sampai ke pagi,,dah ler setiap 4 jam nurse datang buat CTG, baru jer nak lena nurse dtg kejut...

Keesokkan paginya plk, doktor pakar bersama doktor2 pelatih dtg check perut lagi... Kali nie doktor lain plk, doktor shif pagi kot.. Bila bukan doktor yang sama haruslah, dia akan tnya soalan yang sma mase mula2 aku dtg kan...knp dan knp... dan skli lagi aku kne la citer knp dan knp aku kne admit nie... penat nak citer benda sama tau...hohohoho...Dah siap2 sume check, doktor kasi aku satu kertas untuk tanda pergerakan baby sbb buku pink tu pihak hospital dh pegang.. doktor suh tip la setiap pergerakan baby tu... mase tu jugak aku tnya doktor, boleh tak aku nk mintak balik... Tapi doktor tu buat muka pelik, dia ckap selagi tak puas hati dengan pergerakan baby, dia suh aku still satu hari lagi...uwaaaaa...tak mau, aku nak balikkk..... tapi dalam hati jer la cakap macam tu... 

Lepas doktor check terus tel laki aku cakap aku kena still kat hospital tu satu hari lagi... sedihhhh.... Dah la, bila duk kat wad dewan bersalin tu, pelawat susah nak masuk... Nak tnggu naik wad biase, wad masih penuh, ptg kul 3 lebih kot baru aku boleh naik kat wad biase tu....Nak tunggu tu punya la bosan tahap gaban korang thu..dah ler makanannya mmg sedih la..makanan orang sakit, biasa la kan...hohohoho..



 nie dalam wad kat dewan bersalin tu sebelum pindah kat wad biase tingkat atas...muka time nie sume kembang terutama tang hidung tu...hahhahaha...

 ni la makanan hari pertama aku duk dalam wad tu, sup sayur pastu ikan masak ape tah, air suam jer...


Kul 3 lebih, nurse datang suh aku kemas2 barang sebab dah boleh pindah wad biase dah... So berpindah la aku ke wad 5D no katil lupa la plk..hihiihi...bila dah masuk wad biase nie, ramai la sikit orang kan, boleh jugak nak bersembang, tapi mula2 tu malu2 la jugak, buat2 sombong sikit..hahahha..pastu aku mane boleh diam jer sebab aku nie peramah orang nya..bermula la episode bertegur sape dengan orag sebelah katil... Sebelah katil aku kiri kanan memang ibu2 dh bersalin tapi kena tahan wad sebab baby kuning..


 time nie dah pindah kat wad biase...nie laki aku yang tangkap gambar, dia datang masa waktu melawat sesi ptg... 

Sebelum dia dtg macam2 la aku pesan kat dia suh bawak makanan, ye la mane sedap makan makanan hospital kan... dah ler mase tu aku bukan sakit bersalin pun, keadaan aku masih segar bugar lagi..hihiihih

Dipendekkan cerita, bukan 2 hari aku kena tahan wad tapi 5 hari sebelum Daaliyaa dilahirkan.. Setiap kali doktor datang check, setiap kali aku tanya doktor boleh balik tak, tapi setiap kali jugak jawapannya TAK BOLEH....Disebabkan aku masuk hospital baby kurang gerak, belum nak bersalin, aku siap pesan kat laki aku lagi jangan bagithu kat sape2 lagi yang aku dah masuk hospital..nnt orag datang melawat aku buat ape, bukan de baby pun.. segan la plk..kita segar bugar orag dtg melawatkan...
dah 2 hari duk hospital baru aku tel kakak aku yang duk Cheras tu, tu pun mase bagitahu tahu tu aku main2 jer...pastu kebetulan mase aku tel dia dah nak balik keje dia dtg singgah la kejap tengok aku..dia pun ingt aku main2 jer...aku cakap la kat dia, nak balik, dia pun tak kasi balik, dia ckap kalu duk hospital doktor n nurse boleh pantau...jangan nak gatai mintak balik la katanya...terus diam aku...hihihihi...

eh macam panjang pulak entry nie...

aku pendekkan jer la, sebab korang tahu jer la bila duk hospital xtvt macam biase jer la, doktor dtg check, nurse dtg mabil tekanan darah n buat CTG 4 jam sekali...tapi yang aku rase mase duk hospital sebelum bersalin rase macam duk wad orang sakit jiwa jer...dah ler sume pakai baju pink,,pastu ade stgh ibu2 yg belum bersalin, berjalan sana sini nak bagi bukaan jalan cepat..termasuk la aku... pesakit kat bilik wad aku tu bertukar silih berganti dah pun, aku jer masih still kat situ..dah rase macam super senior kat hospital tau...begitu la keadaannya setiap hari sehingga hari Khamis, 12 April 2012, de sorang doktor pakar nie mencadangkan aku untuk INDUCE...

next entry ok.....




 

4 comments:

CikNaa said...

tetibe cite psl branak ni, dah ready nk push kaa? hihi..

Zainora Hayari said...

Salam sis, selamat berkenalan.. comelnye preggy, happy kan baby dh nk pop out..

kalau sis free, boleh la tgk2 n follow my blog ya.. sis terlibat dgn vitamin-vitamin kesihatan Shaklee, kalau berminat boleh tgk dan feel free to contact me k..

http://qasehdaania.blogspot.com

♥ ROS ♥ said...

Aduhh..bila bca takut nak bsalin..kihkih

m@m@yAyA said...

es smla zura pn br nak cite saat kelahiran yaya taon nie~

taon lepas mmg xda cite lgsung pun..huhu

:::Klik, klik, klik....:::